Människor samlades utanför entrén till nattklubben Sturecompagniet 5:e december 1994 för att lägga ner blommor och tända ljus för att hedra offren vid massakern på Stureplan. Foto: Bertil Ericson / TT

Stureplansmördaren får tidsbestämt straff

Uppdaterad
Publicerad

Tommy Zethraeus, dömd för de så kallade Stureplansmorden, får nu sitt livstidstraff omvandlat till ett tidsbestämt straff om 39 år. Detta innebär att han kan släppas fri om två år.

– Tingsrätten bedömer att risken för återfall är låg, säger chefsrådman Anders Domert vid Örebro tingsrätt till SVT Nyheter.

Zethraeus har suttit frihetsberövad sedan 1994, efter att ha avlossat flera skott mot en krogkö vid Stureplan som dödade fyra personer, och skadade ännu fler.

Om domen inte ändras i Hovrätten kan Tommy Zethraeus släppas i slutet av 2020.

Hovrätten har rivit upp tidigare domar

Nu har åklagare tre veckor på sig att överklaga domen, vilket de gjort vid flera tidigare tillfällen, senast 2016. Då fick Tommy Zethraeus sitt livstidsstraff omvandlat till 36 års fängelse av Örebro tingsrätt, innan Göta hovrätt rev upp beslutet i augusti samma år. Hovrätten ansåg i sitt beslut att det var för tidigt att väcka frågan om en tidsbestämning av straffet.

Risken för återfall bedöms vara lägre

Zethraeus överklagade beslutet till högsta domstolen som valde att inte pröva fallet.

– En sak som är annorlunda den här gången är Rättsmedicinalverkets bedömning av återfallsrisken, säger Anders Domert, chefsrådman i Örebro tingsrätt, och fortsätter:

– Då bedömdes risken vara medelhög, och nu är den låg. Det är en bedömning som vi på tingsrätten delar. Sedan har han avtjänat ytterligare några år i fängelset.

Måste vänta ett år efter avslag

En livstidsdömd som vill få ett tidsbestämt straff måste vänta i tio år innan frågan kan prövas. Det finns ingen begränsning på hur många gånger personen sedan får ansöka, men däremot måste hen vänta ett år med att försöka igen efter ett avslag.

Tommy Zethraeus heter numera något annat.

Fakta

Sen på kvällen den fjärde december 1994 nekades Tommy Zethraeus och hans två vänner inträde till nattklubben Sturecompagniet.

De återvände efter en och en halv timme, och Tommy Zethraeus sköt rakt in i entrén med automatvapen. En ordningsvakt och tre gäster dödades och runt 20 personer skadades.

Tommy Zethraeus dömdes till livstids fängelse för fyra mord och flera försök till mord, de andra två som var med dömdes till sex års fängelse för bland annat medhjälp till mord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.