Universitetschef utpekad för jäv – anställde dotter och pojkvän

Uppdaterad
Publicerad

En chef på Stockholms universitet anställde sin dotter och dennes pojkvän utan att utlysa tjänsterna offentligt. Ledningen påtalade på olämpligheten i agerandet, men valde att inte lämna över ärendet till personalansvarsnämnden.

– Vi hade ett väldigt skarpt samtal med henne. Det i sig var en åtgärd som vidtogs, säger personalchef Marie Högström till SVT Nyheter.

Chefens agerande uppdagades i början av året när en anonym anmälare kontaktade universitetet. I anmälan beskrivs både chefens dotter och pojkvännen som okvalificerade för jobbet.

Båda ska ha varit beroende av andra anställda för att utföra sina arbetsuppgifter. De hade dessutom anställts utan att tjänsterna utlysts.

”Agerade direkt”

Den utpekade chefen kallades till ett möte där personalchefen och chefsjuristen deltog.

– Uppgifter om att man anställer på det här viset reagerar vi alltid väldigt kraftfullt mot. Alla anställningar ska utlysas, säger personalchef Marie Högström.

Under mötet bekräftade chefen anmälarens uppgifter om att de anhöriga anställts utan att tjänsterna utlysts. Men trots detta vidtogs inga fler åtgärder i ärendet.

– Vi bedömde att detta ändå var en ringa företeelse, vilket möjligen kan låta konstigt. Det var ett akut läge och de behövde få in folk snabbt, det var en timanställning. Inramningen gör att det blir lite mindre allvarligt, säger Marie Högström.

SVT: Vad ledde samtalet till?

– Vi hade ett väldigt skarpt samtal med henne. Det i sig var en åtgärd som vidtogs, mötet var inte bara för att förhöra oss om hur det gått till, utan också för att inskärpa allvaret. Vi upplevde att hon inte riktigt tog det på allvar först.

Är arbetsbefriad

Chefen är fortfarande formellt anställd vid universitetet, men är arbetsbefriad med lön fram tills årsskiftet 2022.

Överenskommelsen ska inte ha tagits med anledning av jävsituationen utan efter intern kritik mot chefen i ett annat ärende, enligt Marie Högström.

– Ibland gör man den typen av överenskommelser när man kommit till vägs ände. Det är ett personärende så jag kan inte gå in i detalj på det. Det ligger en del bakom som handlar om henne personligen och om samarbetssvårigheter, säger Marie Högström.

SVT: Vilken roll spelade jävsituationen i detta?

– Det är klart att det var något som inte gjorde saken bättre för hennes del. Det har funnits en del kritik mot henne som chef.

Experten: ”En bedömningsfråga”

Enligt Jan Turvall, expert i förvaltningsrätt vid Göteborgs universitet, är det uppenbart att chefen agerat felaktigt vid anställningen av sitt eget barn.

– Det är klart att det är olagligt. Man är skyldig att säga till sin chef att man inte kan ta ställning till anställningen då en av de aktuella personerna är en närstående, säger han.

– Sedan är det en bedömning om det ska gå vidare till personalansvarsnämnden, eller om det räcker med en tillsägelse. Skulle detta upprepas är det definitivt ett ärende för personalansvarsnämnden. I ett enstaka tillfälle är det mer en bedömningsfråga.

Vet du mer? Kontakta SVT:s granskande reportrar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.