På Historiska museet har besökarna vällt in under året med fri entré och de har nästan fördubblat sina besökssiffror. Från 154.000 besökare år 2015 till 279.000 år 2016.
– Om man ser på hela året så har besökssiffrorna ökat med 81 procent. Det är en historisk ökning för Historiska, alla tider, säger Sophie Nyman, tf museichef på Historiska museet.
Det var i februari 2016 som det blev gratis att gå in på statliga museer efter ett regeringsbeslut. De flesta av de berörda museerna ligger i Stockholm och det var inte bara Historiska som slog besöksrekord, utan även Arkitektur och designcentrum, Livrustkammaren, Sjöhistoriska och Armémuseum.
Många skulle inte ha kommit om det kostat
– Ekonomin är viktig, har man en hög entré, som vi hade förut, 100 kronor, så gör det mycket för ett helgbesök för en familj. Jag tror ekonomin påverkar i allra högsta grad, säger Sophie Nyman.
Många av de nya besökarna är vuxna 25-34 år och det tycker Sophie Nyman är extra roligt, eftersom det är en åldersgrupp som ofta är upptagna med karriär och familj. Av besökarna har 35 procent svarat i enkäter att de inte skulle ha kommit om det varit en avgift.
Ökat slitage
Men att ta emot 125.000 fler besökare från ena året till det andra kräver också en hel del insatser från museet, det är ökat slitage på toaletter, garderober och utställningar som måste underhållas och man har anställt fler värdar och vakter.
Hur ser ni på Historiska på den här reformen att det är fri entré till statliga museer?
– Vi tycker det är väldigt positivt, det är roligt när museerna befolkas så här mycket. Det är helt fantastiskt, det är så våra museer ska användas. Det blir mycket, mycket roligare att arbeta även om det är slitsamt ibland.
Läs mer: Fri entré bra orsak att resa till Stockholm
Även flera museer som inte ingick i fri-entréreformen har visat bra besökssiffror som Vasamuseet och Nordiska museet.
– Jag är mycket lättad och glad över att Nordiska museet inte tappar besökare trots att vi inte kan erbjuda fri entré, säger styresman Sanne Houby-Nilesen på Nordiska i ett pressmeddelande.
Andra har däremot åverkats negativt, på Tekniska har man tappat 7.000 skolbesök , vilket museichefen menar är mycket negativt för Sveriges teknikframtid.
”Kontraproduktivt och dumt”
– I grunden är jag positiv till att tillgodogöra kulturarvet även om det ger klart snedvridna förutsättningar. Jag har ingen annan invändning mer än att vi velat ta del av frientré-reformen när det gäller skolbesöken, säger Peter Skogh, museidirektör på Tekniska museet, och utvecklar:
– Det hänger ihop med samhällsintresset att vi måste öka intresset för teknik hos ungdomar för att fler ska jobba med teknik i framtiden. Det här är kontraproduktivt och dumt.
”Inte konkurrensneutralt”
På Spritmuseum hade man det mycket kärvt i årets början, där tappade man nästan hälften av sina besökare, men hämtade upp det under året. Det var oroväckande, säger museichefen Ingrid Leffler.
– Det här året har gått jämnt skägg mot föregående år och året innan. Om inte den fria entréreformen införts tror jag att vi hade haft ett år med ökning istället för lika, säger Ingrid Leffler.
Ingrid Leffler säger om reformen att hon kan tycka att det är bra med tillgång till vår kultur i Sverige, men hon tycker inte det är konkurrensneutralt och att de själva inte har någon möjlighet att slopa besöksavgiften.
Det kommer ju att vara fortsatt gratis på de statliga museerna även i år, hur tror du det kommer att gå för er?
– Vi får gilla läget. Jag anser fortfarande inte att det är konkurrensneutralt men vi har inget val utan vi får fortsätta vara bra. Göra väldigt bra utställningar, vara attraktiva som museum så människor vill komma och besöka oss och betala entré.
Gratis besöka statliga museer
Första februari 2016 infördes fri entré på 18 statliga museer. De berörda museerna är:
Armémuseum
Etnografiska museet
Flygvapenmuseum i Linköping
Hallwylska museet
Historiska museet
Kungl. myntkabinettet
Livrustkammaren
Marinmuseum i Karlskrona
Medelhavsmuseet
Moderna museet i Stockholm och Malmö
Nationalmuseum
Naturhistoriska riksmuseet
Sjöhistoriska museet
Skoklosters slott
Statens centrum för arkitektur och design
Världskulturmuseet i Göteborg
Östasiatiska museet