Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skottpeng får jägare att skjuta skarv: ”Stort intresse Foto: Tomas Blideman/SVT

Skottpeng får jägare att skjuta skarv: ”Stort intresse”

Uppdaterad
Publicerad

För att minska beståndet av skarv, och därmed rädda lekande fiskar, har Sveriges Organiserade Fiskeguider (SOF) börjat betala skottpengar för varje skarv som fälls.
– Det har varit ett jättestort intresse. Folk har ringt från hela landet, säger Peter Berggren, ordförande för SOF.

Skarven upplevs av många som ett stort problem i skärgården. Fåglarna samlas i stora kolonier och förstör hela öar i skärgården. En vuxen skarv äter mellan ett halvt till ett kilo fisk om dagen, vilket påverkar tillgången på fisk i havet.

– Skarven kan komma i stora mängder där fisken samlats och i stort sett rensa ett område. Om de tar all lekmogen fisk på våren finns ingen fisk kvar som ska föröka sig, säger Peter Berggren, ordförande för SOF.

Skarvjakt blir fiskevård

Sveriges Organiserade Fiskeguider (SOF) arbetar bland annat med fiskevård och har fått se mycket av den fisk de planterar ut bli uppäten av skarvarna. Idén föddes därför att ta en stor del av budgeten för fiskevård och göra om till skottpengar till dem som skjuter skarv.

– Vi ger 20 kronor per skjuten skarv, men sedan har flera privatpersoner hört av sig och velat skänka pengar så jägarna får 50 kronor per fågel, säger Peter Berggren.

”Morot för jägarna”

I Stockholms län får 1 900 skarvar skjutas fram till den 31 mars 2023, enligt kvoten som Länsstyrelsen satt. Tidigare har kvoten inte fyllts eftersom det är för få som jagar. Men i år har redan 1 649 skarvar skjutits – trots att det fortfarande är sju månader kvar av jakten.

– Vi vill inte utrota skarven utan få till en bra förvaltning. Då tänkte vi att skottpengar blir en bra morot för jägarna att komma igång och jaga där det verkligen behövs.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sant och falskt om skarv Foto: Videoblocks
  • För att få pengar måste jägarna skicka in bild på de skjutna skarvarna samt visa upp jakttillstånd.
  • Sveriges Organiserade Fiskeguider (SOF) har avsatt 100 000 kronor till skottpengar
  • 3 500 skjutna skarvar i landet har rapporterats till SOF sedan den 1 augusti
  • Totalt har 175 000 kronor betalats ut av SOF och privata finansiärer sedan 1 augusti

Källa: Sveriges Organiserade Fiskeguider

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrtäljeredaktionen

Mer i ämnet