Under färden är containerkranarna nedfällda och mäter 80 meter. Monterad på kajen fälls kranen upp och blir drygt 120 meter hög. Se färden i klippet ovan. Foto: Stockholms Hamnar

Se giganternas färd till Norvik i Nynäshamn

Uppdaterad
Publicerad

I maj beräknas den nya hamnen i Norvik i Nynäshamn stå färdig. För att kunna ta emot de största fraktfartygen fraktas nu två superkranar från Shanghai till den nya hamnen. Se kranarnas färd på fraktfartyget i videon ovan.

De drygt 120 meter höga containerkranarna fraktas just nu över haven från Kina till den nya containerhamnen Stockholm Norvik Hamn i Nynäshamn.

Resan från Shanghai startade den 10 januari. Under färden kommer de två nya super post-panamaxkranarna stå i nedfällt läge med en höjd på 80 meter. Varje kran väger 2 000 ton styck.

Lyfter 65 ton

Väl på plats i Norvik Hamn fälls giganterna upp och blir drygt 120 meter höga. Varje kran kan lyfta 65 ton och 22 containrar i bredd. 

– De är mig veterligen de enda panamaxkranarna som finns längs den svenska kusten i Östersjön, säger Ingrid Hansson, pressansvarig Stockholms Hamnar.

Farleden Drogden

Rutten som fartyget ska ta  för att komma in i Östersjön går mellan ön Pepparholm och Köpenhamn där bron går ner i en tunnel.

I slutet av mars ska kranarna vara framme i Norvik och i maj beräknas den nya 16,5 meter djupa hamnen öppna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.