Karin Assarsson har flera gånger fått vända hem från sjukhuset när hon skulle ha fått sin cellgiftsbehandling. Foto: SVT/Lisa Liljefors

Cancersjuka Karin får inte sina cellgifter i tid

Publicerad

Karin Assarsson behandlas med cellgifter varannan vecka. Men sedan i höstas har flera av hennes behandlingar blivit försenade i timmar, ibland upp till ett dygn, något som hon inte är ensam om att ha drabbats av.

Problemen med leveranser av cellgifter i Stockholm har förekommit till och från sedan i september, då Region Stockholm (fd landstinget) bytte leverantör av cellgifter. Samtidigt bytte regionen lokaler där cellgifter tillverkas och anpassade beställningssystemet. I dag tillverkas cellgifter på Nya Karolinska samt i lokaler i Kungens kurva.

Karin Assarsson, 54, fick cancer första gången 1999. Sedan 2013 behandlas hon för bröstcancer som spritt sig till andra delar av kroppen.

Försenade cellgifter

För Karin Assarsson och många andra cancersjuka i Stockholm har övergången i regionen vid flera tillfällen inneburit att cellgifter inte funnits på plats på sjukhuset vid tiden för behandling.

Cellgifterna som Karin Assarsson får varannan vecka ska hålla metastaserna i hennes kropp i schack och se till att hon inte får nya metastaser. Vardagen styrs till stor del av behandlingen.

– De gånger som behandlingar har blivit skjutna på till dagen efter så ställs allting upp och ner för mig. Jag är så otroligt beroende av dagar och tider för att kunna planera allt annat som ska planeras, och vet exakt vilka dagar som jag är dålig av cellgifterna.

Karin Assarsson säger att hon inte längre planerar in något den dag hon ska få behandling, eftersom hon inte litar på att cellgifterna ska komma i tid.

– Det råder en uppgivenhet i väntrummet kontinuerligt, eftersom alla vet att det är förseningar. Det är jobbigt att sitta där och veta att man kanske inte ens får sin behandling samma dag.

Flera orsaker bakom förseningar

Höstens förseningar orsakades av flera faktorer, enligt Magnus Thyberg, tillförordnad biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör i Stockholm.

– I höstas berodde förseningarna delvis på att beställningssystem och lokaler behövde anpassas. Men sedan i december ungefär har vi ett normalt läge och då tycker vi att det är leverantörens ansvar att se till att man har en stabil produktion och levererar cellgifter i tid.

Men så har det inte blivit. Istället nådde förseningarna sin kulmen i börjat på året, då många hos leverantören Apoex var sjuka.

I ett mejl till SVT skriver Apoex att man sedan en vecka tillbaka levererar enligt avtal igen. Angående förseningarna i höstas skriver företaget att de till viss del uppstod på grund av saker som låg utanför företagets kontroll, bland annat relaterat till lokalerna.

Vidare skriver Apoex att:

”Allt har inte fungerat perfekt sedan leveransstart, vilket tyvärr fick konsekvenser för leveranserna under vissa perioder i höstas. Vi är nu inte längre i uppstartsfasen utan i en löpande driftsfas där det under vecka 1 förekom störningar av leveransen beroende på den oförutsedda sjukfrånvaron.”

Anmält till Läkemedelsverket

I samma mejl skriver Apoex att de i slutet av förra veckan gjorde en rutinanmälan om bristande läkemedelsförsörjning till Läkemedelsverket.

”Det handlar om att vara öppen med de incidenter som sker och samtidigt säkerställa att berörda parter arbetar systematiskt med att hitta orsaken till incidenten samt vidta rätt åtgärder för att säkerställa att det inte sker igen.”

Även regionen kommer att anmäla förseningarna till Läkemedelsverket.

– Både regionen och leverantören har ett ansvar att anmäla allvarliga brister till Läkemedelsverket om läkemedelsförsörjningen inte fungerat som den ska, säger Magnus Thyberg, tillförordnad biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör i Stockholm. Vi sammanställer nu information och analyserar händelsen för att skicka in en anmälan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försenade cellgifter

Mer i ämnet