James Lockowandt är upprörd över den rasistiska propaganda som spridits på Kungsholmens gymnasium. Foto: Privat / Stockholms stad

Svaret på rasistiska flygbladen – eleverna organiserar sig

Uppdaterad
Publicerad

Många har blivit upprörda över de rasistiska flygbladen som delades ut på Kungsholmens Gymnasium igår.

– Efter initiativ från elever har vi från elevkåren haft möte med rektorerna och ska försöka sätta upp en föreläsning om immigration och rasism så snart som möjligt, säger James Lockowandt, ordförande för elevkåren.

Reaktionerna har varit starka efter att flygbladen hittades på skolan igår morse.

– Jag har reagerat väldigt starkt. Vi är en väldigt öppen skola med många elever från olika länder, säger James Lockowandt.

”Det kom som en chock”

Han berättar att många elever har pratat om vad som hänt och diskuterat det med sina vänner.

– Alla jag pratat med tycker att det är fruktansvärt. Det kom mycket som en chock med tanke på att vår skola är så internationell, säger James Lockowandt.

LÄS MER: Elever fick rasistisk propaganda i skåpen

Även skolledningen har agerat. Jenny Rångeby, rektor för skolans svenska sektion, berättar att skolledningen har polisanmält händelsen, har gått ut på elevplattformen och tagit avstånd och pratat med lärare om att diskutera det med sina elever.

Skolans logga fanns med på flygbladet som delades ut, utan att skolan visste om det.

– Vi ser jätteallvarligt på det här och har tagit bestämt avstånd. Det finns ingenting i det som står i flygbladen som vi som skola står bakom, säger hon.

Skolledningen har hållit möte i aulan

Under onsdagseftermiddagen hade skolledningen information i aulan om vad som hänt.

– Det har ställts många bra frågor. När något sådant här händer aktualiseras ju ämnet.

Flygbladen fanns på skolan på tisdagsmorgonen. Skolan har ingen information om vilka det är som delat ut flygbladen, men man tror att det kommit in obehöriga under måndagskvällen då skolan hade föräldramöte.

SVT Nyheter Stockholm har sökt polisen för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.