Underläkare i kläm före AT-tjänst

Uppdaterad
Publicerad

Nu varnar Sveriges Yngre Läkares Förening (SYLF) för en svårare situation när vikarierande olegitimerade läkare får kortare vikariat, samtidigt som sjukhusen kräver över ett års erfarenhet att få en AT-tjänst

Nyexaminerade underläkare brukar vikariera i väntan på sin AT-tjänstgöring, något som krävs för att få en AT-tjänst och sin läkarlegitimation.

– Idag krävs det att man har tjänstgjort som läkare omkring ett till två år för att få en AT-tjänst i Stockholm, säger Södersjukhusets chefläkare Eva Tillman.

Brist på AT-platser

I ett försök att skapa fler AT-tjänster har Södersjukhuset förkortat AT-tjänsten till 18 månader som är Socialstyrelsens minimikrav.

Inte förlängda vikariat

Men nu är det flera underläkare på Södersjukhuset som inte får sina vikariat förlängda och enligt sjukhuset satsar man på en större andel legitimerade läkare. Det här är något som kan göra det svårare att få en AT-tjänst, enligt Sveriges Yngre Läkares Förening, SYLF.

– Det blir som en paradox, att man inte får gå vidare till en legitimation, men sjukhusen vill ju bara ha en legitimerad läkare, säger Madeleine Liljegren som är ordförande på Sveriges Yngre Läkares Förening.

Men chefläkare Eva Tillman betonar att vikariatet är just en tidsbegränsad anställning och att underläkaren aldrig få jobba ensam.

– Det finns alltid någon specialistläkare bakom en underläkare och det kostar alltid att ha utbildningstjänster, säger hon.

Snabb kunskapsutveckling

Tanken med AT- tjänstgöringen är att den ska ligga direkt efter läkarutbildningen. Ute i landet går det snabbare att få en AT-tjänst men i storstäderna tar det längre tid. Läkarvikariaten är betydelsefulla men att försörja sig på annat under tiden är inte aktuellt.

– Om man inte jobbar som läkare är det klart att man förlorar och tappar mycket i sin kompetens, samtidigt som kunskapsutvecklingen medicinsk går snabbt framåt så gäller det att hålla sig ajour hela tiden, säger Madeleine Liljegren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brist på AT-platser

Mer i ämnet