Köerna till körkortet är långa i länet. Foto: TT

Svårt få en tid för uppkörning

Uppdaterad
Publicerad

Det är rekordmånga som vill ta körkort i höst. Nu meddelar Trafikverket att man inte klarar av att erbjuda en uppkörning inom fyra veckor efter teoriprovet.
– Tiderna tar slut på en sekund, säger den nyblivna körkortsinnehavaren Charlie Lindell.

Det är vanligtvis högt tryck på uppkörningstiderna över sommaren, men efterfrågan brukar sedan klinga av. I år ser det annorlunda ut – det är redan i slutet av oktober och köerna till körkortsproven i Stockholms län är fortfarande långa.

Nyanlända vill ha körkort

Enligt Cecilia Borgljung, chef för avdelning Mitt inom Trafikverket, har antalet körkortstillstånd ökat med 19 procent för januari till augusti i år, jämfört med samma period förra året.

– Vi tror att en anledning är de nya svenskar som kom hösten 2015. De börjar nu få uppehållstillstånd och det är aktuellt att få ett svenskt körkort, säger hon.

En annan anledning till det ansträngda läget är, enligt Cecilia Borgljung, att allt fler misslyckas på sitt första prov, och därför måste boka en ny tid. Det är också något som bekräftas i en studie av VTI, Statens väg- och trafikforskningsinstitut.

– Man tror att man kan mer än man kan. Många överskattar nog sin förmåga och det verkar som om det sker i större utsträckning nu än tidigare, säger hon.

Klarar inte servicelöfte

Sammantaget innebär situationen att Trafikverket inte längre kan garantera att man klarar av sitt så kallade servicelöfte, som innebär att man ska garanteras en tid för uppkörning inom fyra veckor efter avlagt teoriprov.

Om man inte klarar av sitt första prov ska man kunna köra upp två gånger till inom två månader, men inte heller det kan myndigheten garantera, säger Cecilia Borgljung.

– Det är ett ansträngt läge just nu.

Charlie Lindell

”Tar slut på en sekund”

Charlie Lindell lyckades just ta det efterlängtade körkortet – på tredje försöket. Han fick ta tider i både Uppsala och Hudiksvall innan han till slut kunde köra upp i Sollentuna.

– Det var de enda ställen som fanns i hela Sverige. Jag har fått gå in ungefär två gånger om dagen för att få en tid. Man vet inte om det kommer att komma tider eller inte – och de tar slut på en sekund, säger han.

På Trafikverket har man anställt mer personal för att klara läget, men Cecilia Borgljung har en uppmaning till den som vill lyckas med körkortet.

– Utbilda dig väl innan du kommer till oss. Var rädd om de tider som finns, säger hon.

TV: Så lyckas du med körkortet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer