Det är stor skillnad på priserna när det gäller att köpa ett förstahandskontrakt i länet. På Östermalm kan ett kontrakt kosta upp till två miljoner kronor för en större lägenhet. Foto: Google/SVT Grafik

Stor skillnad i priserna på svartkontrakt i Stockholms län

Uppdaterad
Publicerad

Stockholmsområdet växer kraftigt. Men antalet bostäder är färre än antalet personer som flyttar till regionen. Det gör att den svarta bostadmarknaden växer.

– Den här marknaden är ljusskygg, säger Kenneth Samuelsson, redaktör på tidningen Hem & hyra.

I Stockholmsområdet kan man skilja mellan två typer av köpare av svartkontrakt: Den ena är bostadlös som saknar kötid för ett vanligt hyreskontrakt och den andra är personer som köper kontrakt på fina adresser i syfte att tjäna pengar.

– Dels finns det en bostadsbrist, dels finns det mycket pengar att tjäna, säger Kenneth Samuelsson.

Nyheter från SVT:s Järvaredaktion 2021

Långt från bostadsmålet

Enligt en rapport från Boverket måste det byggas 16 000 nya bostäder i Stockholm varje år fram till 2030 för att nå uppsatta mål för att minska bostadsbristen.

I slutet av 2017 hade 63 procent av målet om 40 000 nya bostäder mellan 2014 och 2020 påbörjats. Tittar man på hela perioden, mellan 2010 och 2030, har 45 601 bostäder av 140 000 påbörjats, enligt Stockholms stad.

I videon berättar Kenneth Samuelsson om hur den svarta bostadsmarknaden ser ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från SVT:s Järvaredaktion 2021

Mer i ämnet