Stockholmaren Anders Arborelius omnämns som möjlig kandidat till att bli nästa påve Foto: Iman Tahbaz/SVT

Biskop från Stockholm kan bli nästa påve

Uppdaterad
Publicerad

Kardinal Anders Arborelius som är biskop i Stockholms katolska stift, omnämns i franska Le Figaro som en möjlig kandidat till att bli nästa påve, skriver tidningen Dagen.

Det är dagstidningen Le Figaro som i en artikel spekulerar om tiden efter nuvarande påve Franciskus. De första två namnen är italienaren Pietro Parolin, Vatikanens ”utrikesminister”, och den ungerske ärkebiskopen Péter Erdö.

Men Arborelius är den tredje person som ”återkommer i samtalen om möjliga efterträdare”, skriver Le Figaro, och konstaterar att svensken ”figurerar i både konservativa och progressiva kretsar”.

”En bönens man”

Tidningen skriver att Arborelius är ”först och främst en bönens man men också en uppmärksammad teolog, engagerad i ekumeniken”. Att han kommer från ”ett mycket sekulariserat land där katolicismen är i minoritet” beskrivs som en fördel.

”Denne kardinal, som ännu inte är särskilt känd, åtnjuter också en tydlig karisma, vilket är något oumbärligt för en påve”, skriver tidningen.

Till SVT Nyheter säger Arborelius biskopsassistent Agnes Eggertz att han inte vill kommentera spekulationerna i Le Figaro.

– Det finns inget att kommentera, påven lever.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.