Påve Franciskus tillsammans med svenske Anders Arborelius under besöket 2016. Foto: TT

Idag blir Anders Arborelius Sveriges första kardinal

Uppdaterad
Publicerad

I dag är det dags. Sverige får sin första kardinal hittills när påven själv – under en ceremoni i Rom – upphöjer Anders Arborelius, biskop i Stockholms katolska stift, till det näst högsta ämbetet inom den romersk-katolska kyrkan.

– Det är helt fantastiskt, förstås, att han blivit utvald till kardinal. Det är en stor ära för Sverige och katolska kyrkan här, och ett erkännande för allt som han gjort, säger Agnes Eggertz, kanslichef vid Stockholms katolska stift, på telefon från Rom.

Kardinal är en titel inom den romersk-katolska kyrkan för dem som ingår i kardinalkollegiet som fungerar som ett råd till påven. Det är också kardinalerna som utser nya påvar.

Sveriges nya kardinal

– Det är en väldigt viktig dag i Rom, en dag när man under en ceremoni utnämner – eller skapar, som det heter – de fem nya kardinalerna. Det är en väldigt gammal och högtidlig ceremoni, och det viktigaste ögonblicket är när påven överlämnar den så kallade birettan – en speciell, röd huvudbonad som kardinalerna får, kardinalerna är ju alltid klädda i rött, säger Kristina Kappelin, SVT:s utsända på plats vid Petersplatsen.

LÄS MER: Arborelius: ”Jag trodde först att det var ett skämt”

Överraskande utnämningar

Övriga fyra kardinaler som ska utses kommer från Mali, Laos, El Salvador och Spanien. Efter utnämningen finns det 121 röstberättigade kardinaler, det vill säga kardinaler som är yngre än 80 år och som därmed har rätt att rösta på en eventuellt ny påve. Antalet icke-röstberättade kardinaler är 105 till antalet.

– På ett sätt kan man säga att kardinalerna utgör Vatikanens parlament. Och den här påven har överraskat världen gång på gång genom att välja kardinaler som inte kommer från de stora, rika stiften i Europa, USA och Latinamerika utan väljer biskopar som inte alls anade att de skulle bli kardinaler – som till exempel Anders Arborelius, säger Kristina Kappelin.

Får ”egen” kyrka

Utöver själva titeln innebär kardinalsämbetet att Arborelius även får en kardinalsring, två olika sorters sidenkläder samt en ”egen” kyrka i Rom som kardinalen förväntas besöka ”några gånger per år vid större högtider”.

– Varje kardinal får en så kallad titulärkyrka i Rom där han kan hålla gudstjänster när han är på plats, berättar Kristna Kappelin.

Hur katolska kyrkan i Stockholm och Sverige kommer påverkas av att Anders Arborelius blir kardinal är för tidigt att säga, menar kanslichefen vid Stockholms katolska stift.

– Det beror på vilka uppgifter han får av påven att utföra, och vilken roll påven vill att han ska ha. Det vet vi inte än, men det skulle kunna vara att fortsätta utveckla det ekumeniska arbetet, säger Agnes Eggertz i regnet i Rom.

Själva ceremonin inleds med ett konsistorium (kardinalsmöte) som börjar klockan 16 som sedan följs av en två timmar lång mottagning som äger rum i Paulus VI:s audienshall i Vatikanen.

ANALYS: Det här visar ännu en gång att påven har ett gott öga till Sverige

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sveriges nya kardinal

Mer i ämnet