• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Påve Franciskus tillsammans med svenske Anders Arborelius under besöket 2016. Foto: TT

Påven utnämner svenske Anders Arborelius till ny kardinal

Påve Franciskus har utnämnt fem nya kardinaler – däribland svenske Anders Arborelius. Han blir den förste svenske kardinalen någonsin. – Nu kan han teoretiskt bli påve, säger SVT:s Italienkorrespondent Kristina Kappelin.

Anders Arborelius är nu biskop i Stockholms katolska stift, Sveriges första katolska biskop av svensk börd sedan reformationen. Han blir den första svenska kardinalen någonsin.

Johan Albert Vasa, son till kung Sigismund av Sverige, utnämndes visserligen till kardinal 1612, men trots sin pappa var han själv från Polen.

Arborelius ”självklart glad”

Arborelius sitter upptagen när han nås av beskedet men hans assistent Agnes Eggertz säger till SVT Nyheter att biskopen ”självklart är glad” över utnämningen.

I ett pressmeddelande berättar han att han blev överraskad av beskedet.

– Det är förstås en stor glädje att just vår del av världen får denna uppmärksamhet av påven, även om jag själv känner en viss bävan, säger han.

LÄS MER: Arborelius ord om historiska beskedet

Kan bli påve

Beskedet är historiskt för Sverige och svenska katoliker reagerar med glädje.

SVT Nyheters Italienkorrespondent Kristina Kappelin säger att det är stort.

– Det är fantastiskt för svenska katoliker. Sverige har aldrig tidigare haft en kardinal. Eftersom det är kardinalerna som väljer påve bland gruppen av kardinaler, innebär utnämningen teoretiskt att Anders Arborelius skulle kunna bli påve, säger hon.

Utnämndes på Petersplatsen

Enligt Reuters gavs det överraskande beskedet av påve Franciskus under dennes söndagstal.

LÄS MER: Analys: Påven har gott öga till Sverige

Kardinalerna räknas till den katolska kyrkans elit, och agerar som påvens närmaste rådgivare. De kan också vara med i utnämningen av nya påvar så länge kardinalerna är under 80 år, och då själva utnämnas till påvar.

67-årige Arborelius kommer att utses till kardinal vid en officiell ceremoni den 28 juni.

Stockholms katolska stift, Sveriges enda katolska stift, skriver om det på sin hemsida, där de skriver att påven utnämnde Arborelius under Regina Caelibönen på Peterplatsen.

”Vi gratulerar biskop Anders och försäkrar honom om våra förböner!” skriver de.

Följer påvens mönster

Övriga kardinaler som utnämndes under söndagen är från Laos, Mali, Spanien och El Salvador. Sverige är ett litet land i den stora katolska kyrkan och påven vill uppmuntra Arborelius gärning.

– Det här följer den nuvarande påvens mönster, där han väljer kardinaler i länder som inte har så stark katolsk närvaro. Franciskus brukar prata om den geografiska periferin, säger Kristina Kappelin.

Påve Franciskus tillsammans med svenske Anders Arborelius under besöket 2016. Foto: TT

Grundaren av frikyrkoförsamlingen Livets Ord, Ulf Ekman, som 2014 anslöt sig till den katolska kyrkan, hyllar beskedet på Twitter.

”Biskop Anders blir kardinal! Fantastiskt och så bra!” skriver han.

LÄS MER: Svenska blir helgonförklarad

FAKTA/Det är en kardinal

Visa
  • Kardinal är en titel i romersk-katolska kyrkan för det näst högsta ämbetet efter påven. De är påvens närmaste rådgivare.
  • Det finns 228 kardinaler, och nu utnämns då fem till.
  • Kardinalerna utgör kardinalskollegiet och sammanträder efter påvens död i den valkorporation, konklaven, som har till uppgift att utse ny påve. Endast de som är yngre än 80 år får rösta.
  • När de valt en ny påve eldar de sina valsedlar och släpper ut vit rök så att världen kan se att en ny påve valts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sveriges nya kardinal

Mer i ämnet