Foto: Foto: Pablo Torres

Påven: Därför söker svenska män kvinnor från andra länder

Uppdaterad
Publicerad

– Jag har hört att svenska kvinnor är mycket starka, mycket duktiga. Och därför finns det en och annan man som söker kvinnor från andra länder, jag vet inte om det är sant, sade påve Franciskus till SVT:s korrespondent under resan till Sverige 2016.

Det var i Lund under påvens Sverigeresa som Franciskus sa det uppmärksammade uttalandet.

Men på presskonferensen på planet hem, visade påve Franciskus tydligt hur lång vägen är till enighet på vissa centrala punkter mellan den katolska och den protestantiska kyrkan.

Påven besöker Sverige

”Svenska kvinnor mycket starka”

Hur ställer ni er till kvinnopräster i den katolska kyrkan? Är det realistiskt att tänka sig att den katolska kyrkan har kvinnopräster inom de närmsta årtionden och om inte varför? Är det katolska prästerna rädda för konkurrensen?

Påven skrattade åt frågan. Sedan sade han:

– Jag har hört att svenska kvinnor är mycket starka, mycket duktiga. Och därför finns det en och annan man som söker kvinnor från andra länder, jag vet inte om det är sant. Vad gäller kvinnopräster i den katolska kyrkan har sista ordet sagts av den helige Johannes Paulus II och det är fortfarande så.

Står fast vid sin ståndpunkt

Menar ni att det aldrig någonsin kommer att finnas kvinnopräster i den katolska kyrkan?

– Om vi noggrant läser det som den helige Johannes Paulus II sade, så går det i den riktningen, svarade Franciskus.

SVT-dokumentär om påven

Se Kristina Kappelins film om påven där en av italiens få kvinnliga präster berättar om sin kamp och Vatikanens syn på kvinnor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Påven besöker Sverige

Mer i ämnet