Foto: TT

Kritiken mot påven: ”Det är rent gubbigt”

Uppdaterad
Publicerad

Påven Franciskus Sverigebesök avslutades med en rad uttalanden angående den katolska kyrkans kvinnosyn. Nu får han hård kritik. Den katolske debattören Gert Gelotte ser det som ”dumheter” och ”rent gubbigt”.

– Sexismens synd är bjälken i den katolska kyrkans öga. Det är en djupt infekterad fråga och det här kommer inte avsluta kraven på jämställdhet inom kyrkan. Det kommer fördjupa lojalitetskrisen som är tydlig i andra delar av den katolska världen. Det är väldigt allvarligt, säger Gert Gelotte som bland annat grundat den reformkatolska bloggen Katolsk vision.

Påven vet inget om jämställdhet

Påvens uttalande har fått spridning runt om i världen. Bland annat New York Times och Time har tagit upp SVT:s intervju med påven.

I intervjun sa Påven även att svenska kvinnor är ”mycket starka”, något som han spekulerade som ett skäl till att svenska män söker sig till kvinnor med andra nationaliteter än svenska. Även detta uttalande ser Gert Gelotte som en dumhet.

– Man ska ha klart för sig att [påven] är över 80 år. Han är argentinare som vuxit upp i en machismo, patriarkal kultur. Han har levt sitt liv som en ordensman och är van vid kvinnor som passar upp. Han har aldrig arbete på en jämställd arbetsplats, han har ingen aning om detta.

– Det är rent gubbigt. Jag är inte förvånad eftersom liknande saker slinker ur honom ibland, men jag är förvånad att han var så oförsiktig efter en resa som annars varit framgångsrik – det var klumpigt, säger Gert Gelotte. 

Samma argument som apartheid

Men Gelotte påpekar att kvinnosynen inom den katolska kyrkan inte bara grundar sig i ”gubbighet” utan att det finns en djupare ideologi som sätter stopp för progressivitet i kvinnofrågan.

– I botten på påvens kvinnomotstånd finns hans en komplementär människosyn: Män och kvinnor må vara värda lika mycket men de har distinkt olika uppgifter. Mäns uppgift är att leda och vara präster, medan kvinnor ska tjäna, lyda och sådana saker. Det här är grunden för apartheidsystem. Det var så man motiverade apartheid i Sydafrika: Lika värde men olika uppgifter.

– Så försvarades även slaveri. Det finns slavar, alltså är det guds mening att det ska finnas slavar. Kvinnor är inte präster i dag, så då är det guds mening att det inte ska finnas präster. Det är reaktionär gubbighet, säger Gert Gelotte.  

Se Kristina Kappelins film om påven där en av italiens få kvinnliga präster berättar om sin kamp och Vatikanens syn på kvinnor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Påven besöker Sverige

Mer i ämnet