Påve Franciskus var på strålande humör när han mötte de cirka 15.000 åskådare som samlats på den katolska mässa som hölls på Swedbank stadion i Malmö. Foto: TT / Reuters / Vincenzo Pinto

Historiska påvebesöket avslutades med högmässa på MFF:s hemmaplan

Uppdaterad
Publicerad

Efter ett dygn på svensk mark lämnar påve Franciskus Sverige för den här gången. Under tisdagen avslutades besöket med en katolsk mässa inför 15.000 åskådare på Swedbank stadion i Malmö. Besöket gick i försoningens tecken men möttes också av kritik.

Något försenad kunde den till slut dra igång inne på Malmö FF:s hemmaarena under tisdagen – den katolska mässa som lockade totalt 15.000 åskådare. Kanske ännu fler, för vissa kunde inte komma in på grund av det biljettstrul som utspelade sig.

– Vi köpte biljetterna hemifrån Köpenhamn och vi skulle printa ut dem hos Ticketmaster (biljettåterförsäljaren) i Malmö. Men de sa då att systemet var nere och att vi skulle visa upp telefonbeviset istället vid ingången till stadion, berättar Karolis Saldras för SVT Nyheter Skåne.

Till slut kunde mässan dra igång, och det var till ett ordentligt jubel som påve Franciskus rullade in i sin golfbilsliknande påvemobil. Barns pannor skulle kyssas, entusiastiska ungdomar skulle hälsas på och en kalott skulle ånyo flyga av Franciskus hjässa innan mässan kunde inledas.

Huvudpersonen nöjd

Nu är mässan över, och således även påvens besök i Sverige – som blev intensivt, men troligtvis även till belåtenhet för huvudpersonen i sammanhanget.

– Jag tackar Gud för att jag fått komma till detta land och vara med er, sade påven i slutet av mässan på Swedbank stadion. Han riktade ett särskilt tack till Sveriges ärkebiskop Antje Jackelén och alla som varit med i det ekumeniska firandet.

Påve Franciskus rullade in i en påvemobil vid den katolska mässa som hölls på Swedbank stadion under tisdagen. Foto: SVT / TT

Det blev ett 26 timmar långt besök som började med att påven strax före klockan 11.00 på måndagsförmiddagen landade på Malmö airport tillsammans med det samlade internationella pressuppbådet.

Möte med statsministern

Nedanför flygplanstrappan väntade en förväntansfull Stefan Löfven uppbackad av pompa och ståt från försvarsmaktens blåsorkester. Statsministern framhöll det historiska i mötet och berättade att han tänkte prata med påven om flyktingsituationen i världen.

– Jag tycker det är bra att påven är så tydlig i sina värderingar. Bekämpandet av fattigdom, att stå upp för alla människors lika värde, att han tar ställning i fredsfrågor och driver det, sade Stefan Löfven till SVT Nyheter

Under stort säkerhetspådrag fortsatte sedan färden mot Lund och den ekumeniska gudstjänsten i Lunds domkyrka.

Med ekumenisk menas att de olika samfunden kommer samman och med på mässan fanns lutheranska världsförbundets president, biskopen Munib Younan, den svenske ärkebiskop Antje Jackelén och biskop Anders Arborelius vid katolska kyrkan i Sverige. Påvebesöket uppmärksammade att det gått 500 år sedan reformationen.

 – Nu har vi möjlighet att reparera en avgörande etapp av vår historia, sade påve Franciskus.

Somnade på anläggning

Måndagen avslutades med att påve Franciskus deltog i det ekumeniska eventet som hölls på Malmö Arena innan han sent på kvällen kunde gå och lägga sig – något som enligt uppgifter inträffade på en forskningsanläggning i det lilla samhället Igelösa.

När påvebesöket nu är över finns det vissa som menar att bevakningen varit alldeles för okritisk.

– Det finns en bild av att påven är så progressiv, vilket till viss del stämmer. Men när det gäller moraliska frågor är han lika konservativ som sina företrädare, sade Christer Sturmark.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.