Publikrekordet på Swedbank Stadion är 24 148. Foto: TT

Poppis påve besegrad – av Malmö FF och Måns Zelmerlöw

Uppdaterad
Publicerad

Påven må vara populär, men skåningarna tillber uppenbarligen andra gudar, i alla fall om man jämför påve Franciskus publiksiffror med Måns Zelmerlöw och Malmö FF:s. Både schlager och fotboll lyckades dra 10.000 fler åskådare än den katolska kyrkans överhuvud.

Under måndagen och tisdagen besökte påve Franciskus Sverige för att uppmärksamma 500-årsminnet av reformationen.

Under hans 26 timmar långa besök hölls bland annat en ekumenisk gudstjänst i Lunds domkyrka, och en två timmar lång katolsk mässa på Swedbank stadion i Malmö.

Påven besöker Skåne

”Alla åldrar är intresserade av Måns”

Medan påven deltog i gudstjänsten i Domkyrkan beräknar polisen att det var cirka 2.000 åskådare på Stortorget i Lund. Under lundasonen Måns Zelmerlöws triumfframträdande på samma plats efter segern i Eurovision Song Contest samlades dock upp emot 15.000 människor.

Johannes Björk, chef för kommunens arrangemangsenhet, tycker att paralleller inte helt kan dras mellan Mums-mums och påven.

– Det är svårt att jämföra. Det har mycket med barnperspektivet att göra, det mediala genomslaget för Måns Zelmerlöv var speciellt eftersom alla åldrar var intresserade. Men även om vi inte hade lika många besökare på Stortorget nu ska man inte glömma att Lund nu har synts i medier på ett sätt som verkligen är unikt, säger han till Sydsvenskan.

Malmö FF obesegrade på hemmaarenan

På hemmaarenan Swedbank Stadion är Malmö FF fortfarande obesegrade kungar. Deras match mot Mjällby AIF den 7 november 2010 drog 24.148 åskådare – medan polisen beräknar att påvens mässa på arenan ”bara” hade cirka 15.000 åskådare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Påven besöker Skåne

Mer i ämnet