Påven tar avsked på ett blåsigt Malmö airport. Foto: TT

Påven vinkade adjö på ett blåsigt Malmö airport

Uppdaterad
Publicerad

Påven tog avsked på ett blåsigt Malmö airport vid 12.45 på tisdagen. När påven anlände till Malmö airport fanns flera på plats för att vinka adjö till honom.

Påve Franciskus lämnade svensk mark vid 13-tiden. På flygplatsen fanns bland annat kulturminister Alice Bah Kuhnke, katolska biskopen Anders Arborelius och ärkebiskop Antje Jackelén. Journalister fanns såklart på plats för att bevaka det hela. Kulturministern Alice Bah Kuhnke anlände strax efter klockan 12.30 för att ta avsked vid planet.

Vid cirka 12.40 anlände påvens kortege vilket innebar viss försening än vad som var tänkt från början. Påvens plan skulle egentligen ha lyft 12.45 men eftersom mässan på stadion blev något försenad påverkades även hemresan något.

Påven besöker Skåne

– Det såg väldigt mäktigt ut när han kom. Mycket poliser var på plats och helikoptrar flög i luften, rapporterar SVT Nyheters Helena Bohm Nilsson.

Påven fick hålla i mössan på flygplatsen eftersom det även här blåste en hel del. Han gick ombord på planet vid 12.45.

Nattvardsfrågan är högst aktuell

Ärkebiskop Antje Jackelén var nöjd efter besöket.

– Jag bär med mig den här gemenskapen i gudstjänsten, dels närvaron av påven och ledningen för Lutherska världsförbunden men också så många andra ekumeniska gäster från världens alla hörn. Att vi är tillsammans i detta att vi vill se vägen från konflikt till gemenskap, säger ärkebiskop Antje Jackelén.

Vad tänker du om när påven kommer nästa gång är det så att ni till och med kan fira nattvard ihop då?

– Visst är frågan om det gemensamma nattvardsbordet aktuell. Jag besökte ett ungdomsläger med lutheraner och katoliker i helgen och det som de frågade efter var: när blir det?

Vad känner du nu när påven har rest?

– Tacksamhet för det som vi varit med om och hopp.

”Vi vill arbeta vidare”

Den katolska biskopen Anders Arborelius var också glad efter besöket.

– Det är att vi har sett att det finns en djup enhet mellan kristina av olika tradition. Vi vet att vi har saker där vi inte är överens men vill arbeta vidare på detta och på så sätt visa världen att Jesus kan skapa enhet mellan människor, säger Anders Arborelius.

Polisen: Allt gick som planerat

På plats på flygplatsen fanns också polisens presstalesperson Robert Loeffel som var nöjd med påvens besök. Enligt honom har allting gått som planerat.

– Vi har fått en del frågor kring trafiken men det har varit väntade trafikstörningar. Annars har allt gått väldigt lugnt och fint till, säger han till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Påven besöker Skåne

Mer i ämnet