Ärkebiskop Antje Jackelén och Sveriges nya kardinal Anders Arborelius träffade påve Franciskus. Foto: Svenska katolska kyrkan.

Arborelius besökte påven – fick komplimang

”Han förtjänar det”. Så kommenterade påve Franciskus i dag i ett privat sammanhang varför han utnämnt den katolska biskopen Anders Arborelius till Sveriges och Nordens första kardinal någonsin. 

Tillfället var den så kallade allmänna audiensen som påven håller på Petersplatsen i Rom varje onsdag. 

Anders Arborelius var där tillsammans med bland andra Svenska kyrkans ärkebiskop Antje Jackelén och ikonmålaren Lars Gerdmar. De överlämnade en ikon av den helige Franciskus som tack för påvens besök i Lund och Malmö förra året.

”Snällt sagt”

Påve Franciskus är argentinare och Arborelius fick hjälp med översättningen av Jorge De Salas, katolsk präst i Stockholm. 

”Sade påven att jag förtjänar utnämningen? Det var ju väldigt snällt sagt, men det får stå för honom”. 

Kardinal är den katolska kyrkans högsta ämbete efter påven. Det finns cirka 220 kardinaler från hela världen, men Arborelius blir den första i historien från ett nordiskt land. Utnämningen sker den 28 juni.

LÄS MER: Sverige får sin första kardinal någonsin

Arborelius är positivt överraskad över intresset.

”Det har hänt att människor har kommit fram till mig i tunnelbanan för att gratulera och på flyget hit också. Men det är ju så med Sverige, att man är ganska nationalistiska. Det är bra att vinna hockey-VM eller Eurovisionsfestivalen eller att få en kardinal.”

LÄS MER: Påven: Därför söker svenska män kvinnor från andra länder

Behöver nya kyrkor

De nordiska länderna ligger i den jättelika katolska kyrkans utkant, men är en del av världen där kyrkan växer. Det beror framförallt på att många nyanlända flyktingar och migranter är katoliker, till exempel syrier och eritreaner.  

”Vi behöver nya kyrkor och vi får låna 120 kyrkor av Svenska kyrkan runt om i landet. Det stärker samarbetet mellan våra kyrkor”, säger Arborelius. 

Ska besöka organ mot pedofili

I morgon har biskopen själv bett om att få besöka det nytillsatta organet i Vatikanen som kämpar mot pedofili i kyrkan. Den svenska katolska kyrkan är en av dem som har en detaljerad beredskapsplan för hur man ska förebygga och handskas med sexuella övergrepp.  

”Jag tycker att det är viktigt att ha kontakter där. Jag har inga erfarenheter av sådana problem, som till exempel Bostons ärkebiskop Sean O’Malley [kommissionens ordförande, SVT:s anm].”  

”Som kardinal hoppas jag få arbeta med frågor om kristen enhet och evangelisering. Men det är inte jag som bestämmer”. 

Anders Arborelius för möjlighet att lägga ut texten, när han är Sommarvärd i P1 den 16 juli. 

LÄS MER: Arborelius: ”Jag trodde först att det var ett skämt”

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sveriges nya kardinal

Mer i ämnet