Stockholms domkyrkoförsamling sålde ett gårdshus i Gamla stan för 550 000 kronor men församlingen insåg inte att även ett gatuhus med fyra lägenheter ingick i försäljningen. Foto: SVT

Svenska kyrkan sålde hus från 1600-talet av misstag

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms domkyrkoförsamling sålde ett gårdshus i Gamla stan för 550 000 kronor. Men köparen fick även med sig ett hyreshus med fyra lägenheter från 1600-talet. Ett misstag, enligt kyrkan, som stämde köparen. Nu har fallet hamnat i hovrätten.

2003 sålde Stockholms domkyrkoförsamling ett gårdshus i Gamla stan till företaget Androm AB. Kyrkan trodde att de enbart sålde ett gårdshus på 54 kvadratmeter för 550 000 kronor, men i själva verket såldes även ett hyreshus med fyra lägenheter, något som Hem & Hyra var först med att berätta om.

Företaget kontaktade kyrkan 2012 då det uppstod en fråga om hyreshuset i samband med att företagets fastigheter skulle värderas. De anlitade då en konsult som avgjorde att företaget bara förvärvat gårdshuset. Men företaget fortsatte hävda att de även ägde gatuhuset i anslutning till gårdshuset.

2014 stämde kyrkan företaget i tingsrätten som slår fast att hyreshuset tillhör företaget Androm AB.

Upprättade kontrakt själva

Församlingen har ensamt upprättat köpeavtalet. Domslutet slår fast att domkyrkoförsamlingen inte har visat att det ”föreligger sådana omständigheter att köpehandlingarna ska förklaras ogiltliga. Även om Församlingen tycks ha misstagit sig om avtalshandlingarnas innehåll så är detta en felaktighet som Församlingen har orsakat och ansvarat för”.

Svenska kyrkan döms också att ersätta Androm AB:s rättegångskostnader på 1,7 miljoner kronor.

Till Hem & Hyra kommenterar församlingens advokat Stefan Kamlin det ovanliga ärendet. Han säger att ”det här händer och det är också extremt ovanligt att köparen inte begär tillträde till fastigheten förrän 13 år efter affären”.

Väntade i 13 år

I domen förklarar företaget Androm AB att det från början var tänkt att de bara skulle köpa gårdshuset, men att det inte var möjligt att dela på fastigheten, där även hyreshuset ingår. Bolaget ville därför köpa hela fastigheten, något som framfördes till domkyrkoförsamlingen.

Församlingen tillbakavisar dock att de även skulle ha sålt gatuhuset. De menar att Androm borde ha insett att det var ett misstag när köpehandlingarna undertecknades. Kyrkan anser att företaget har förhållit sig passivt genom att inte tillträda gatushuset efter avtalets ingående.

I juni värderades fastigheten till cirka nio miljoner kronor, enligt Hem & Hyra.

Stockholms domkyrkoförsamling har överklagat domen till hovrätten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.