Foto: Kalle LarssonVisa alla (2)
Visa alla (2)

Ung Vänster-politiker dödad i Somalia

Uppdaterad
Publicerad

Den 24-årige vänsterpartisten Abdirahim Hassan från Husby dödades i dag i ett skottdrama i Somalia. Samtidigt skottskadades Vänsterpartiets gruppledare Ann-Margarethe Livh.

De två politikerna befann sig på resa för ett demokratiprojekt där Ann-Margarethe Livh skulle föreläsa på ett universitet. Enligt uppgifter till SVT Nyheter handlade det om ett kidnappningsförsök.

Abdirahim Hassan ska ha fungerat som tolk under resan. Bilen han och Ann-Margarethe Livh färdades i blev rammad och även chauffören ska ha dödats i skottlossningen som uppstod.

”En tragedi”

24-årige Abdirahim Hassan var student och medlem i Ung Vänster Akalla-Husby-Kista. I ett pressmeddelande kallar partiledare Jonas Sjöstedt händelsen för en tragedi.

– Vi tänker på hans familj och vänner. Abdi kommer att vara djupt saknad av många vänner i Ung Vänster och Vänsterpartiet.

Bilen rammades

Enligt uppgifter till SVT:s Johan Ripås har Livh inga livshotande skador och befinner sig nu på ett sjukhus i Nairobi i Kenya.

Livh lämnade Sverige för tre dagar sedan och twittrade själv dagen innan hon anlände till Somalia:

Och nu en snabbvisit till Somalia med en present till Mogadishus borgmästare i bagaget” – en typ av information som man vanligtvis inte ska lämna ut publikt under omständigheterna, enligt uppgifter till SVT.

Skottdramat ska ha tagit plats utanför universitetet där Livh skulle föreläsa.

Har inte följt säkerhetsrutinerna

Johan Ripås berättar att säkerhetsexperter på plats ifrågasätter det sätt som sällskapet reste på, eftersom det råder totalt rörelseförbud för FN-personal i området.

Livh ska ha rest med endast en lokal polis och en tolk (enligt uppgifter den dödade 24-åringen). I vanliga fall skyddas exempelvis FN-sändebud med tungt beväpnad personal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vänsterpartister i skottdrama i Somalia

Mer i ämnet