Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sverige har blivit ett transitland för narkotika, enligt Ted Esplund, underrättelseenheten på Noa. Foto: Camilla Camilla Skagerström/SVT

Polisen: Sverige har blivit narkotikanavet i Norden

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har blivit ett transitland för omfattande narkotikasmuggling, där olagliga substanser slussas vidare till grannländer och via posten till Australien och USA. Det menar polisen, som dock ser en ljusning i och med flera fällande domar den senaste tiden.

Ted Esplund på Nationella operativa avdelningens underrättelseenhet har de senaste två åren arbetat med de nu dekrypterade chattarna som polisen har tillgång till. Han beskriver Sverige som ett transitland dit stora mängder droger smugglas in för att säljas, men en del skickas vidare till framför allt Norge, men också Finland. Det finns exempel på droger som skickas ännu längre bort via post – till exempelvis Australien och USA.

– Det finns en uppbyggd organisation och struktur för det där inom de kriminella nätverken, säger han.

Konflikter om narkotika

Trots att många ledande kriminella blivit dömda till långa straff de senaste åren fortsätter skjutningarna, ofta på grund av konflikter om just narkotika. Ted Esplund är ändå hoppfull efter de många domarna som fallit.

– Någon dag är vi ikapp och förbi och kan nå lagföring. Det är bara att jobba på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.