Hör Ingrid Lomfors, överintendent på Forum för levande historia, berätta om betydelsen av ett förintelsemuseum i Stockholm. Foto: Erik Lejdelin/SVT.

Forum för levande historia: Sverige sent på bollen med Förintelsemuseum

Uppdaterad
Publicerad

I dag kom beskedet att regeringen vill placera Sveriges nya Förintelsemuseum i Stockholm. Museet välkomnas av bland andra Forum för levande historia, som tycker att Sverige är sena på bollen. Vad det kan bero på förklarar överintendenten Ingrid Lomfors i videoklippet ovan.

Den statliga förvaltningsmyndigheten Forum för levande historia blir inte ansvarig för Förintelsemuseet, men har tidigare fått anslag om tio miljoner kronor för att samla in föremål och vittnesbörd som sannolikt blir en del av det kommande museet.

Sveriges museum om Förintelsen kommer troligtvis att upprättas vid en av de statliga museimyndigheterna, i likhet med till exempel Nordiska museet och Naturhistoriska riksmuseet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.