Foto: SVT/Caroline Kernen

Sverigedemokraterna: Vi är utsatta för valfusk

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna i Uppsala tänker polisanmäla kyrkovalet eftersom de menar att de utsatts för fusk. Men Uppsala stifts jurist menar att det knappast kan klassas som valfusk.

– Vissa har lite lättare att ta på sig offerrollen än andra kan man säga, men om det har gått till så här, så är det självklart inte acceptabelt, säger Pressekreteraren för Uppsala stift Mats Lagergren.

Enligt Sverigedemokraterna Uppland har de utsats för valfusk då någon ska ha kastat och gömt deras valsedlar under dagens kyrkoval i Uppsala.

– Det är allvarligt. I sociala medier har man ju uppmuntrat till att rösta för att minska vårt inflytande, det är väl acceptabelt för det är demokratiskt. Men att gömma valsedlar är inte okej, det är valfusk, säger Pavel Gamov ordförande för SD Uppland.

Polisanmäler händelsen

– Vi kommer polisanmäla detta imorgon, det är brottsligt. Dessutom ska vi lämna in en motion om att man måste utbilda personal i vallokalen mer, säger han.

På Uppsala stift blir man förvånad över informationen.
– Vi har inte hört någonting alls om detta, men det är klart att det inte är okej om det har hänt, säger Anders Sandström, jurist vid Uppsala stift.

Men han är osäker på om det kan klassas som en brottslig handling.

– Hade det varit ett allmänt val hade det sett annorlunda ut, men det är klart att vi ser allvarligt på det även om det inte är brottsligt.

Tror inte att det påverkar

Har man valt vilket parti man ska rösta på, då ser man väl till att hitta valsedlar även om de är gömda, säger Mats Lagergren.

Inte heller tror Uppsala stift att det rör sig om något valfusk.

– Snarare sabotage i så fall, säger han.

Sverigedemokraterna menar att många har hört av sig och inte röstat på dem eftersom det inte funnits några sedlar. De menar att man måste ha bätter kontroll i vallokalerna. Men det håller inte Uppsala stift med om.

– Vi utbildar redan personalen, om någon ska stå och övervaka valsedlarna blir det även en fråga om integriteten för den enskilde personen som kan kränkas när man väljer sedel, säger Anders Sandström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer