Jari är en av många som besöker fritidsgården i Kärrtorp. Foto: SVT/Jens Larsson

Sveriges första fritidsgård för hemlösa pensionärer

Uppdaterad
Publicerad

I Kärrtorp har nu äldre personer utan bostad möjlighet att tvätta, få mat och vila i sängar. Det efter att Sveriges första fritidsgård för äldre hemlösa öppnat i Kärrtorp.

– Den här lokalen hade inte varit möjlig att öppna om det inte var för externa donationer. Kommunen har inte hjälpt till med en krona, säger Jeanette Höglund som är grundare av organisationen Vid din sida och som ligger bakom att fritidsgården kom till.

I en källare i ett bostadshus ligger lokalen som varit möjlig att renovera och göra hemmastadd med hjälp av ideella krafter. Här finns vilrum, tvättstuga, vardagsrum och ett stort kök. En av dem som vistats här flera vardagar i rad är Jari som varit hemlös i 19 år.

– Idag har jag en ischiasnerv som jäklas och för mig som hemlös är det underbart att bara kunna få lägga mig i vilrummet och sträcka ut benen, säger han.

Fritidsgården har på grund av coronapandemin inte haft en officiell invigning, så när SVT kommer på besök har de smygöppnat lokalen.

– Vi eftersträvar att de som kommer hit är nyktra och inte drogpåverkade. De allra flesta besökare är pensionärer som varit hemmafruar och blivit änkor, företagare som har konkurser bakom sig eller personer som haft ett missbruk, säger Jeanette Höglund.

Organisationen driver soppkök sen tidigare

Vid Din Sida har funnits några år och driver också soppkök för att stödja äldre hemlösa med mat och hygienartiklar. I den nya lokalen i Kärrtorp är alla som jobbar volontärer.  Under hösten kommer fler hemlösa ha möjlighet att komma till lokalen beroende på vad som händer runt covid-19.

– Det här är ett stort projekt att driva men min tanke är att vi ska expandera och också öppna en fritidsgård för äldre hemlösa i Göteborg, säger Jeanette Höglund.

75-åriga Ingrid är en annan person som besöker fritidsgården.

– Att bara kunna sitta bland andra människor i vardagsrummet här och titta på engelska Antikrundan som vi gör idag är fantastiskt, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.