Byggnaden, till vänster, i bild skulle kunna bli 105 våningar högt. Foto: Maja Suslin/TT/Wingårds/SSM

Skyskrapa kan bli miljonklipp för grannarna

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges högsta höghus kan komma att hamna i Täby. Om en bostadsrättsförening säljer sin mark kan grannarna få dela på miljoner.

– Rent ekonomiskt skulle det vara högsta vinsten för alla, säger Lars Biertz, styrelseordförande.

Totalt planerar bostadsutvecklingsbolaget 5-6 bostadskvarter i Täby. Och en av byggnaderna sticker ordagrant ut mer än andra. Här planeras nämligen en 315 meter hög skyskrapa med 105 våningar, som i så fall blir Sveriges högsta, något Stockholm Direkt var först med att berätta.

Men än så länge är projektet långt ifrån ett första spadtag eftersom det i dagsläget inte finns någon överenskommelse eller avtal mellan SSM och bostadsrättsföreningen som äger marken.

– Innan vi vet exakt hur högt huset blir måste vi jobba mer. Vi kan inte lägga mer tid och resuser innan vi vet att de som äger fastigheten verkligen till sälja marken, säger Mattias Roos, VD på SSM.

Äger 30.000 kvm parkeringsyta

”Storstugan” är den hästskoformade bostadsrättsförening som ligger i Täby centrum. Enligt föreningens ordförande Lars Biertz kommer förslaget om att bygga från föreningens styrelse.

– Vi äger väldigt mycket mark, totalt 55.000 kvadratmeter varav nästan 30.000 är parkering. Det är en väldigt stor asfalterad yta som är tråkig och ful, säger Lars Biertz.

Brf Storstugan vill sälja en del av sin mark. Bilden är från 2006. Foto: Hasse Holmberg

SSM har förankrat förslaget med Täby kommun, men kommunen har i dagsläget inte tagit några formella beslut. Först måste bostadsrättsföreningens styrelse och dess medlemmar besluta om de vill gå vidare med förslaget.

Vad har ni erbjudit bostadsrättsföreningen för att köpa marken?

– Det kan jag inte kommentera, men det är inget pris som avviker på något sätt, säger Mattias Roos, vd på SSM.

Miljonregn över medlemmarna

Enligt föreningens ordförande Lars Biertz handlar det om intäkter på nästan 1,5 miljard. En inte helt obetydlig summa för föreningens 700 medlemmar.

– Rent ekonomiskt skulle det vara högsta vinsten för alla. Det skulle räcka till avgiftsfritt under en period och vi skulle kunna dela ut en miljon till alla. Vi skulle få nya garageplatser och bli skuldfria.

Hur ställer sig medlemmar till projektidén?

– Det är framför allt äldre som tycker det känns jobbigt med byggbuller. Det får man ha respekt för. Det kan ta SSM upp till fem år att bygga. Men å andra sidan så vore det en stor ekonomisk intäkt.

Först i höst ska medlemmar få tycka till om de planerade byggnaderna på en extrastämma.

– Personligen tycker jag det skulle vara jätteroligt om Täby fick Sveriges högsta hus. Det skulle sätta Täby på kartan, säger Lars Biertz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.