Här är eleverna som gör upp i Matte-SM i Stockholm. Foto: Jacob LanneröVisa alla (5)
Visa alla (5)

Sveriges bästa matteelever gör upp i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

I helgen samlas Sveriges unga matematikerelit i Stockholm. 13 elever från gymnasieskolor runt om i landet, varav fem kommer från Stockholm, gjorde idag upp i en lagduell mot vuxna yrkesverksamma matematiker och doktorer.

Fredagens matematiktävling i Stockholm är en del av ett träningsläger för unga matematiker. Lägret som pågår från torsdag till söndag arrangeras av Svenska matematikersamfundet och går ut på att ungdomarna tränar matte och konkurrerar om en plats i Sveriges lag till den internationella matematikolympiaden som avgörs i Rumänien i sommar. Och för att nå dit krävs träning med bra motstånd, vilket dagens tävling bjöd på.

– Det är Sveriges främsta ungdomar i matte som tävlar mot disputerade yrkesverksamma matematiker, en del av dem tävlade själva i den här tävlingen när de var ungdomar. Men jag tror ändå att det är de vuxna som får det tuffast mot de här ungdomarna, säger Jacob Lannerö som hjälper till att arrangera tävlingen.

Sex av eleverna i Matte-SM, som avgörs i Stockholm, har chans att bli uttagna till Matte-OS i Rumänien i sommar. Foto: Jacob Lannerö

Test: Klarar du elevernas matteuppgifter?

Ungdomarna utklassade vuxna matematiker

Och så blev det. Ungdomarna var uppdelade i två lag, varav det äldre laget bestående av gymnasieelever (årskurs 2-3) vann överlägset med 21 poäng. Det yngre laget (årskurs 9 – gymnasiets årskurs 1) kom två med 16 poäng. Det vuxna laget yrkesverksamma matematiker hamnade på tredje och sista plats med 12 poäng.

TV: Här löser Sveriges bästa matteelev den svåra uppgiften – hänger du med?

Det äldre och vinnande laget i matematiktävlingen. Bakre raden från vänster: Oskar Olander, Björn Magnusson, Theodor Bucht och Sebastian Fodor. Främre raden från vänster: Ellinor Jönsson, Louise Westin, Valdemar Hed Fondén, Hugo Eberhard och Ludvig Olson. Foto: Jacob Lannerö

Uttagning till matte-OS

Laguttagningen till OS sker i flera steg. I november förra året togs 25 finalister fram i den rikstäckande tävlingen ”Skolornas matematiktävling”. 13 av dessa har sedan gått vidare till helgens träningsläger här i Stockholm. De konkurrerar nu om en av sex platserna i den slutliga landslagstruppen i Team Sweden.

Tillsammans fungerar dessa olika steg även som en plantskola för landets matematiska institutioner på universiteten. Men allra störst för eleverna just den här helgen är ändå chansen att nå en plats i Matte-OS.

Deltagarna i helgens träningsläger kommer att tränas av professorerna Jana Madjarova (Chalmers), Mats Boij (KTH) och professor Victor Ufnarovski (Lund tekniska högskola).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer