Södra länken är en av de tunnlar där it-säkerheten är för dålig. Foto: TT

Allvarliga säkerhetsbrister i tre biltunnlar i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Trafikverkets skydd mot it-attacker och obehöriga inkräktare i Norra länken, Södra länken och Törnskogstunneln är så dåligt att det utgör en allvarlig säkerhetsrisk. Det framgår av två internrevisionsrapporter som SVT tagit del av.

Revisorerna har granskat hur sårbart Trafikverkets skydd är mot it-attacker och obehöriga inkräktare och har hittat flera allvarliga brister, bland annat i tre av de största vägtunnlarna i Stockholms län.

Det rör sig om Norra länken, Södra länken och Törnskogstunneln på Norrortsleden som har allvarliga eller mycket allvarliga säkerhetsbrister när det gäller till exempel möjligheten för obehöriga att ta sig in i olika teknikutrymmen, brandlarm och inbrottsskydd.

Revisorerna skriver att de här vägtunnlarna ”generellt har ett svagare skydd än motsvarande utrymmen i järnvägsanläggningen.”

Otydlig ansvarsfördelning

Trafikverket får också kritik för hur säkerhetsfrågorna hanteras organisatoriskt. Ansvar och roller är så otydligt fördelade att viktiga beslut kan försenas vid en it-attack.

”Konsekvenserna av it-attacker mot Trafikverket riskerar att bli mycket större än vad de skulle behöva bli”, står det i rapporten.

Trafikverkets har kritiserats tidigare

Trafikverkets säkerhetsproblem har uppmärksammats vid flera tillfällen. Hösten 2017 utreddes omfattande störningar i tågdirigeringssystemen som misstänkta it-attacker och så sent som i februari kunde Uppdrag Granskning avslöja omfattande säkerhetsbrister kring det svenska järnvägsnätet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer