Den ögonskadade berguven togs om hand av Stockholms vildfågel rehab och har släppts i naturen. Foto: Stockholms vildfågel rehab

Synskadade berguven släppt i Roslagen

Uppdaterad
Publicerad

Många oroliga privatpersoner slog larm till polisen om den synskadade berguven som levde ett stressigt liv i centrala Stockholm. Den stora ugglan togs om hand av fågelrehabiliterare Victor Persson och kunde släppas i det lugnare Roslagen.

Berguvens öga undersöktes av Victor Persson på Stockholms vildfågel rehab, en ideell organisation som tar hand om skadade fåglar.

Victor kunde konstatera att berguven hade ärrbildning på hornhinnan men att det rörde sig om en gammal ögonskada. Fågeln var undernärd på grund av en infektion i munnen men behandlingen hade effekt. Den mäktiga ugglan fick äta upp sig och flygträna.

Victor Persson driver den ideella föreningen Stockholms vildfågel rehab där han behandlar berguvens öga. Foto: Stockholms vildfågel rehab/Claes Nyström

-  Hans synnedsättning har inte hindrat honom att jaga. Problemet var infektionen i munnen och att ugglan var på fel ställe, mitt i stan. Där levde den rövare eftersom den ständigt blev störd av nyfikna människor som inte lät honom vara i fred och äta sitt byte, säger Victor Persson till SVT Nyheter.

Många ornitologer anser att alltför många människor stör fåglar för att få närbilder med sina mobilkameror.

– Man bör hålla ett respektfullt avstånd till vilda djur, särskilt när de äter. När berguven plötsligt flög upp efter att ha blivit skrämd ramlade en cyklist i gatan, säger Tomas Viktor, ordförande för Stockholmsornitologerna.

Fågelrehabiliterare Victor Persson har fått in flera ugglor som är aktiva så här års med att söka boplatser. Här är en skadad hökuggla som undersöks för parasitangrepp. Foto: SVR

Till vildfågelkliniken utanför Åkersberga har flera kattugglor, en hökuggla och en parasitangripen lappuggla tagits emot den senaste tiden. Så här års söker ugglorna nya boplatser, ofta kan de fastna i skorstenar i gamla sommartorp.

Victor Persson tvivlar inte på att berguven kommer att trivas i sin nya miljö.

– Vi kunde släppa honom på en lugn plats i Roslagen där vi sett andra häckande berguvar, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer