En omtumlad, bränd och allmänt tilltufsad Eloff vilar i fågelräddaren Nisse Lundmarks trygga famn efter att ha flugit in i en högspänningsledning 1997. Foto: SVT

Uven Eloff orsakade strömavbrott för 50 000 elabonnenter

Uppdaterad
Publicerad

Kraftledningar dödar berguvar och många minns nog berguven som fick det fyndiga namnet Eloff efter att ha kommit i närkontakt med en högspänningsledning och orsakat strömavbrott för 50 000 personer i Mellannorrland.

Berguven Eloff klarade mirakulöst livhanken efter elchocken från högspänningsledningen. Han togs först om hand av fågelräddaren Nisse Lundmark och sedan av projektet Berguv Nord, som arbetade för att stärka uvstammen i Norrland där han fick ägna resten av sitt liv åt att vara avelshane i uvprojektet. Fjäderdräkten var allt för skadad för att han skulle kunna släppas fri och överleva i naturen.

Dyrbart driftstopp

Händelsen, som inträffade 1997, satte sina spår inte bara i Eloffs sotiga fjädrar och ögonbryn och bland de femtiotusen strömlösa elabonnenterna,  utan också i industrin i området som drabbades hårt av uvens ofrivilliga kortslutning. Enligt industrin orsakade det omfattande strömavbrottet driftstopp som kostade miljonbelopp.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer