Foto: Frank Leonhardt/TT

Oroväckande minskning av berguvar – ingen häckning på tio år i Ångermanland

Uppdaterad
Publicerad

Berguven var nästan utrotad i Sverige i mitten av 1900-talet men ett omfattande uppfödningsarbete lyckades uventusiaster skapa en stark stam. Men efter att uppfödningen mer eller mindre upphört närmar sig uvarna återigen kritiska nivåer.

Ett dovt hoande i skymingen under vårvintermånaderna – det är berguvshanen som ropar på en hona. Under en period var det här en inte helt ovanlig upplevelse på många håll i landet. Uppfödning av tusentals uvar som släpptes ut i Sverige räddade en av världens största ugglearter från hot om utrotning på 60- och 70-talet.

Enda boet plundrades

Men nu är toppnoteringen för landet med över 600 häckande par från slutet på 90-talet ett minne blott. Den senaste inventeringen 2009 visade på en drygt 20-procentig nedgång, och i vissa delområden som inventerats efter det har nedgången fortsatt. I Ångermanland har man inte noterat någon säkerställd häckning sedan 2008 – och då plundrades dessutom det boet av äggtjuvar.

– Nu har utplanteringarna minskat till en väldigt låg nivå, det släpps inte ut mycket uvar nu och då ser vi att det dalar tillbaka igen, säger Thomas Birkö på BirdLife Sverige.

Uvarna tillbaka på låg nivå

Förr utsattes berguven för skoningslös jakt, men numera är arten fridlyst samtidigt som miljögifterna i födan har minskat, så frågan är vad som gör att uvarna återigen är nere på en så låg nivå.

– Det kan bero på minskad födotillgång, berguven är en art som äter sork och råttor vi ser till exempel att i stora delar av Norrland så försvann berguven när de öppna soptipparna försvann på 60- och 70-talet, säger Thomas Birkö.

Under 2019-2020 ska det därför göras en ny nationell inventering för att ta reda på hur många uvar det finns och varför de minskar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.