Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tidigt fredag morgon ställs all tunnelbanetrafik mellan Slussen och T-Centralen in i samband med att den nya gång- och cykelbron längs med Söderströmsbron börjar byggas. I videon hör du mer om hur länge avstängningen varar. Foto: Tommy Bergman/SVT

Stopp för t-banetrafiken – trots senarelagd byggstart för nya cykelbron vid Slussen

Uppdaterad
Publicerad

För att undvika kaos i morgonrusningen, så senareläggs byggstarten för den nya gång- och cykelbron vid Slussen från klockan 07 till klockan 10 på fredag. Men enligt SL spelar det inte någon roll – tunnelbanan mellan Slussen och T-Centralen ställs ändå in helt tidigt fredag morgon.

– Det spelar ingen roll att bygget börjar lite senare eftersom det tar flera timmar att ställa om trafiken och det måste vi börja med redan på morgonen, säger Andreas Strömberg, presschef på SL.

SL och staden oense om riskerna

Beskedet om en senarelagd byggstart, som Mitti först rapporterade om, kommer efter att SL meddelat att all tunnelbanetrafik mellan Slussen och T-centralen kommer att stoppas av säkerhetsskäl när pålningsarbetena för den nya gång- och cykelbron drar igång den 22-25 september.

Enligt experter som SL anlitat riskerar pålningen att leda till sättningar i Söderströmsbron, vilket i sin tur skulle leda till allvarliga trafikstörningar för tunnelbanetrafiken.

Samtidigt säger Stockholms stads oberoende experter att pålningen kan genomföras utan risk för tunnelbanetrafiken.

– Vi har ett kontrollsystem med 600 mätpunkter både på Söderströmsbron och på botten som vi följer i realtid. Och om det blir någon sättning syns det direkt och då stoppar vi bygget omedelbart, säger Eva Rosman, kommunikationsansvarig projekt Slussen.

SL har stämt Stockholms stad

SL har stämt Stockholms stad för avtalsbrott, eftersom de båda parterna inte är överens om att bygget kan starta utan att säkerheten påverkas för tunnelbaneresenärerna.

Kan det här innebära att det inte blir någon byggstart alls på fredag?

– Vi går nu igenom alla detaljer med våra jurister och avvaktar tingsrättens beslut, säger Eva Rosman.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon hör du mer om grunden till konflikten som uppstått när den nya gång- och cykelbron ska börja byggas. Foto: SVT
  • I rusningstrafik reser i genomsnitt 45 000 personer i timmen med tunnelbanan mellan Slussen och Gamla stan.
  • Det krävs 900 fyllda bussar i timmen för att ersätta tunnelbanetrafiken över Söderströmsbron. Något som enligt SL inte är möjligt.
  • En större skada på bron kan ta ett halvår att reparera och då måste tunnelbanetrafiken helt eller delvis stängas av.
  • SL är enligt lagen om säkerhet vid spårväg och tunnelbana skyldig att avbryta trafiken om säkerheten inte kan garanteras.
  • Enligt SL har Stockholms stad brutit mot det gemensamma avtalet om hur bygget i och kring Slussen ska ske. I fredags begärde SL att tingsrätten ska förbjuda staden att börja påla.
  • Källa: SL

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.