Täby överklagar inte Tibble-dom

Uppdaterad
Publicerad

Täby kommun tänker inte överklaga kammarrättens dom nyligen, som sade att försäljningen av det kommunala Tibble gymnasium bröt mot kommunallagen.

”Täby kommun har redan konstaterat att avknoppningar till personalen inte längre är möjliga”, kommenterar Leif Gripestam, kommunstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande.

Enligt Täby kommun kommer dock Tibble gymnasium att drivas vidare som hittills, det vill säga som fristående skola. ”Enligt juristerna är det i praktiken inte möjligt för kommunen att bryta de civilrättsliga avtal som är ingångna”, säger Gripestam.

Förvånad opposition

Conny Fogelström (S) är oppositionsråd i Täby kommun och en av dem som överklagade beslutet om avknoppning. Han är förvånad över att kommunledningen inte överklagar kammarrättsdomen.

-Det är ju ett sådant principiellt och prejudicerande mål som hela Skolsverige väntat på. Men jag tolkar beslutet som att kommunen ser det som utsiktslöst att nå framgång i Regeringsrätten, säger han.

Han sätter samtidigt stort frågetecken för kommunledningens besked att Tibble gymnasium ska fortsätta att drivas som fristående skola.

”Domstolstrots”

-Jag ser det som någon form av domstolstrots. Det är riktigt att det finns ett civilrättsligt avtal som innebär att Tibble Fristående Gymnasium får disponera kommunens lokaler och att man köpt inventarierna, men hela det upplägget var – som jag uppfattat det – villkorat med fullmäktiges beslut. Och kammarrätten har ju upphävt fullmäktiges beslut. Så jag bedömer att Leif Gripenstam och kompani gör detta för att undvika en civilrättslig tvist med bolaget Tibble Fristående Gymnasium, säger Conny Fogelström.

Bakgrunden är i korthet att Täby kommun sålde gymnasieskolan till ett par personer i personalen – så kallad avknoppning. Men kritiker menade att värdet på skolan sattes för lågt – prislappen på 9,2 miljoner kronor täckte inte värdet på skolans goda rykte.

Kan strida mot EG-rätten

Kammarrätten gick på denna linje, och slog fast att försäljningen bröt mot kommunallagens förbud mot ”individuellt riktat stöd”.

Statskontoret har tidigare pekat på att så kallade avknoppningar, det vill säga när offentlig verksamhet säljs till dess personal, kan bryta mot såväl kommunallagen som de EG-rättsliga statsstödsreglerna om priset sätts under marknadsvärdet och erbjudandet riktas till en särskild grupp. Organisationen Sveriges Kommuner och Landsting har också kommit fram till samma slutsats.

Svårt att bryta

Kommunalrådet Leif Gripestam (M) vidhåller att Tibble gymnasium ska fortsätta att drivas som fristående skola.

-De jurister vi konsulterat säger att de civilrättsliga avtalen inte kan brytas. Därför löper de på. I kommunallagen står att man har en skyldighet att försöka återställa besluten i den mån det är möjligt, men i det här fallet är det inte möjligt. Det skulle få för stora konsekvenser, säger han.

Olle Lundin, docent i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, bedömer också att det blir svårt för kommunen att bryta avtalet med friskolebolaget.

-Kommunallagen säger att kommunen ska försöka rätta det som gjorts felaktigt, men har den ingått civilrättsliga avtal är det svårt att rätta med mindre att man visar att motparten var i ond tro på något vis. Det är oftast ganska svårt, säger Lundin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.