Resenärer från Uppsalapendeln väntar på ersättningsbussar på Arlanda. Foto: Calle Elfström, SVT.

Tågen börjar rulla igen

Uppdaterad
Publicerad

Fram till halv tre-tiden på tisdagen var det totalstopp i tågtrafiken norr om Stockholm.

Elfelet efter kabelbranden har nu åtgärdats och tågen kan återigen börja trafikera sträckan mellan Stockholm och Arlanda. Arbete pågår nu för att successivt få igång trafiken.

Men kapaciteten är fortsatt något reducerad och resenärer får räkna med förseningar resten av dagen.

Tågkaos

I morgon klockan 05.00 räknar Trafikverket med att all trafik ska rulla enligt tidtabell igen. Tills dess uppmanas resenärer att fortsätta följa trafikmeddelanden.

Förutom pendeltågen, Arlanda Express, Upptåget och fjärrtågen mot Uppsala, Gävle och Hudiksvall berördes även fjärrtågen mot Borlänge, Falun och Mora.

-För mig betyder det här att jag kommer att missa min uppskrivningstid i Hudiksvall. Då kan jag inte köra upp heller, sade Joel Holewa från Sundsvall som var fast på Centralen till ABC på förmiddagen.

Tre tåg fastnade på rälsen

Minst 20 fjärrtåg och regionaltåg påverkades av dagens tågstopp, enligt SJ. På sträckorna mellan Stockholm och Dalarna respektive Stockholm och Sundsvall kunde tågen ledas om, men den längre resvägen skapade förseningar.

Det var enligt Trafikverket tre tåg som fastnade ute på linjen i morse – ett Arlanda Express-tåg som fick evakueras och två SJ-tåg som kunde köras bort.

Den kabelbrand som orsakade problemen inträffade i samband med ett arbete vid omformarstationen i Häggvik.

Två personer ska enligt Trafikverket ha förts till sjukhus efter att ha fått rök i sig när branden släcktes. Senare har de kunnat skrivas ut från sjukhuset.

Tredje gången på fem dagar

För så sent som för två dagar sedan stod all tågtrafik mellan Uppsala och Gävle stilla – då till följd av ett spårfel. Även i fredags var det problem efter elfel.

Pendeltågen söderut från Stockholm drabbas också av kraftiga förseningar till följd av stoppet mellan Stockholm och Arlanda, enligt SL.

Trafikinformation

Pendeltåg: SL:s trafikinformationssida

Upptåget: UL

Fjärrtåg: Trafikverket

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tågkaos

Mer i ämnet