Ett kärt möte. Foto: Försvaret/Jimmy Croona

Tågförsening förstörde FN-veteranen Stures firande – då klev ÖB in och tog kommandot

Uppdaterad
Publicerad

Sture Nilsson från Boden är en av de veteraner som fick en hedersinbjudan till veterandagen i Stockholm, där han skulle få träffa kung Carl Gustaf. Men ödet ville annorlunda. Tåget från Boden var kraftigt försenat, och Sture missade sin stora dag. När Överbefälhavare Micael Bydén hörde talas om missödet tog han direkt kommandot, och ordnade ett unikt möte – bara för Sture.

Den 29 maj är en speciell dag för de veteraner som deltog i Sveriges första väpnade FN-insats på Gazaremsan, och det skulle firas kungligt i huvudstaden. I Försvarets program fanns en punkt där veteranerna klockan 14.30 skulle få träffa både kung Carl Gustaf och ÖB Micael Bydén under en pampig ceremoni.

Sture Nilsson från Boden tjänstgjorde för FN i Gaza på 60-talet. Nilsson åkte från sitt hem med destination Stockholm sent på söndagen, och stötte direkt på problem.

Tio timmars försening

Tåget som skulle avgå 21:55 blev mer än en timme försenad, och eländet slutade dessvärre inte där. När Sture vaknade i sin sovvagn på måndagsmorgonen hade han bara färdats 12 mil. Tågproblemen fortsatte, och Sture blev tio timmar försenad.

Han hade missat sin stora dag. Chansen att återförenas med sina gamla kamrater, kungen och överbefälhavaren var över.

En medpassagerare, Beatrice Karjalainen, twittrade om Stures olycka:

”Tragiskt en man på tåget skall ner på en 50-år sen FN-tjänstreunion, Veterandagen med kungen. Ser så ledsen ut, kommer inte hinna dit.”

”Som om vi vore kungar”

Genom sin pressekreterare Jesper Tengroth fick ÖB Micael Bydén nys om tågdramat, och ordnade direkt ett personligt möte med Sture och lång pratstund på Sjöhistoriska museet i Stockholm.

– ÖB var hur trevlig som helst. De har ställt upp något enormt, precis som om vi vore kungar. Jag är överväldigad. Det blev ett riktigt bra slut på en riktigt dålig början, säger Sture Nilsson till Expressen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.