Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Alida Norman har jobbat som tågvärd i fem år. Foto: Emanuel Silva/SVT

Tågvärden Alida rasar på Tiktok: ”Vill berätta varför vi är viktiga”

Publicerad

Vloggar, shopping – och tågvärdsdebatt. Inför tusentals följare på Tiktok delar 28-åriga Alida Norman med sig av sin kritik mot beslutet att slopa tågvärdarna på SL:s pendeltåg.

– Det är ett intressant och aktuellt ämne som engagerar folk, säger hon.

Starta klippet för att se hur en dag som vloggande tågvärd kan se ut.

Beslutet att slopa tågvärdarna från SL:s pendeltåg togs i slutet av februari.

– Det är fruktansvärt att man ska lämna allt ansvar på lokförarna. Jag tycker att man ska vara två stycken på tåget av säkerhetsskäl, säger Alida Norman.

SVT: Samtidigt har ju en utredning gjorts för att säkerställa säkerheten och tillgängligheten. Det är också ett sätt att spara in på skattebetalarnas pengar. Är inte detta bra?

– Det är inte personal som jobbar i trafiken som gjort den här utredningen. De måste vara med när det väl sker en incident, först då kan de säga vad som är säkert och inte. Det är vi tågvärdar och förare som vet hur det fungerar och ingen annan. Och man kan inte bara spara pengar genom att ta bort oss tågvärdar och tro att allt ska vara frid och fröjd när tekniken inte fungerar, säger Alida Norman.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Anton Fendert (MP) om regionens ansvar för nuvarande störningar i pendeltågstrafiken. Foto: SVT

Kort efter att regionen gick ut med beslutet att tågvärdarna ska slopas sjukskrev sig 35 lokförare. Detta har lett till kaos i pendeltågstrafiken med inställda avgångar och förseningar. Facket uppger att förarna inte känner att de kan garantera säkerheten på tågen längre när tågvärdarna försvinner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tågvärdarna tas bort från pendel

Mer i ämnet