Tappade flera års minnen efter elbehandling

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna tappade flera år av sitt minne efter en långvarig behandling med el, ETC. Nu får Psykiatri Sydväst i Stockholm kritik av Socialstyrelsen.

Patienten fick sammanlagt 23 ECT-behandlingar, enligt Socialstyrelsen är det tveksamt om det var kliniskt motiverat med en så pass lång elbehandling.

Psykiatrikliniken får också kritik för att de inte utredde patientens långvariga, svåra och handikappande minnesstörningar eller sett till att patienten fått hjälp med rehabilitering för att få sitt minne tillbaka.

Tappat år av minne
I sin anmälan till Socialstyrelsen beskriver patienten hur hon tappat flera år av sitt minne, att hon tappat sina språkkunskaper, inte längre minns sitt eget bröllop, och att hennes personlighet har förändrats.

Kortvariga och övergående minnesstörningar är en välkänd biverkan av ECT-behandlingar, medan allvarliga minnesstörningar är mycket ovanliga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer