Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt Taxi Stockholm finns ingen poäng med att förarnas namn ska vara synligt för kunden. Foto: SVT

Taxiförare anonymiseras med nya regler – inga namn på taxileggen

Uppdaterad
Publicerad

Taxiförarnas namn tas bort på förarlegitimationen i taxibilarna, på grund av säkerhetsskäl. Det är en av förändringarna som gäller för taxiförare från och med den 1 november, meddelar Transportstyrelsen.

– Det finns ingen anledning för kunden att veta exakt vad föraren heter, säger Anastasios Evangelou på Taxi Stockholm.

Namnen på de fysiska förarlegitimationen som sitter i bilarna tas bort efter att Transportstyrelsen har fått signaler från både förare och fackförbund om att förare känner sig otrygga. För att ge förarna bättre skydd görs istället den individuella förarkoden större, så att det ändå ska gå att identifiera taxiföraren.

– Det förekommer hot och att förare blivit uppsökta utanför arbetet. Att vi tar bort namnet är något som har efterfrågats från utövarna själva så det kändes viktigt att tillmötesgå, säger Jenny Bragg, utredare vid Transportstyrelsen

Kartläsningsprovet slopas

Även teoriprovet som förare gör för att få sin taxilegitimation ändras från och med den första november. Kunskaper om kartläsning anses vara passé och den delen plockats därför bort. Transportstyrelsen poängterar dock att kraven på att förarna ska kunna navigera sig inte sänks.

För att undvika fusk på teoriprovet måste de som skriver provet lägga undan personliga tillhörigheter och stänga av mobilen.

Hör Taxi Stockholms reaktion på Transportstyrelsens nya föreskrifter .

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.