Taxichaufförer i demonstation på Stockholms gator på torsdagen. Foto: SVT

Taxiförare missnöjda med färdtjänstavtal

Uppdaterad
Publicerad

Taxiförare anknytna till Taxi 020 och Taxi Kurir som kör färdtjänst kräver bättre ersättning. Under torsdagen demonstrerade de på Stockholms gator.

För låg lön och för dåliga villkor, det anser en del av taxiförarna som kör färdtjänst att de har. Idag demonstrerade ett 70-tal taxiförare genom att köra på rad från taxiföretagens kontor till landstingshuset.

Grunden till missnöjet är det nya färdtjänstavtalet som landstinget tecknat med Taxi 020 och Taxi Kurir som ger taxiförarna mindre betalt.  De demonstrerande taxiförarna kräver därför garantilön och kollektivavtal.

– Vi jobbar 12-13 timmar per dag för att ens få ihop till hyran. Vi har inga rättigheter, vi lever i en helt annan värld än resten av Sverige. Det är skamligt att landstinget köper en sån här tjänst, säger taxichauffören Allonias Sebhatu till SVT Nyheter Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.