Mohamed Temsamani. Foto: SVT.

Islamistanklagad miljöpartist sitter kvar

Publicerad

Miljöpartiet i Solna har fortsatt förtroende för Mohamed Temsamani, trots att Miljöpartiet i Stockholmsregionen uppmanat honom att lämna sitt politiska uppdrag.

Det var i början av maj som SVT Nyheter Stockholm rapporterade om att Solnapolitikern Mohamed Temsamani (MP) anklagades för att vara islamist av riksdagsledamoten Hanif Bali (M).

LÄS MER: MP-politiker pekas ut som islamist.

Enligt uppgift hade Temsamani gjort praktik för Frihets- och Rättvisepartiet i Egypten år 2012 – ett parti med starka band till den religiösa och politiska organisationen Muslimska brödraskapet.

Han ska även ha gjort det så kallade Rabaa-tecknet flera gånger – ett tecken som många menar är en symbol för att man stödjer Mohammad Mursi och Muslimska brödraskapet.

När de här uppgifterna kom fram, uppmanade Miljöpartiet i Stockholmsregionen Temsamani att lämna sitt politiska uppdrag i Solna.

Men nu kommer alltså besked om att han sitter kvar som ersättare i kultur- och fritidsnämnden.

– Efter att ha haft diskussioner internt inom partiet, har vi kommit fram till att vi har fortsatt förtroende för Temsamani, säger Bernhard Huber som är gruppledare för Miljöpartiet i Solna till SVT Nyheter Stockholm.

Men hur ser Miljöpartiet i Solna på att Temsamani gjorde sin praktik för Frihets- och Rättvisepartiet?

– Han gjorde praktiken inom ramen för sina studier, som sanktionerades av en handledare vid Stockholms universitet. Vi visste redan om detta när Temsamani valdes till ersättare i kultur- fritidsnämnden och valberedningen såg inga problem med detta, säger Bernhard Huber.

Och hur ser ni på att han gjort Rabaa-tecknet?

– Som miljöpartist ska man naturligtvis vara försiktig med att använda den här typen av tecken som kan uppfattas på flera olika sätt och det är också Temsamani medveten om nu. Vi har pratat om detta, säger Bernhard Huber.

LÄS MER: Så här bemötte Temsamani anklagelserna

Hur har det här påverkat förtroenden för Miljöpartiet i Solna?

– Vi anser att vi har kunnat bemöta anklagelserna på ett bra sätt. Det här anklagelserna kom i ett läge där partiet genomgick en hård granskning , framför allt på riksplan. Nu hoppas vi att ska kunna fokusera på politiska frågor i stället för personangrepp här i Solna, säger Bernhard Huber.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer