Joakim Thåström, Cherrie och Agneta Pleijel är tre av Stockholms stads kulturpristagare. Foto: Henrik Montgomery, Stina Stjernkvist och Claudio Bresciani/TT

Thåström får Bellmanpriset

Uppdaterad
Publicerad

Artisten Joakim Thåström får årets Bellmanpris medan fotografen Anders Petersen får Lennart af Petersenpriset. Ytterligare fem kulturpersonligheter prisas av Stockholms stad för sina arbeten.

De fem som får årets hederspriser är Agneta Pleijel, Sherihan Cherrie Hersi, Fredrik ”Benke” Rydman, Sirous Namazi och Manne af Klintberg.

– Årets kulturpristagare visar den imponerande mångfalden i Stockholms kulturliv. Vi i juryn arbetar helt utifrån stockholmarnas förslag och ser hur oerhört mycket stadens konst- och kulturaktörer betyder för trivsel, utveckling och hemhörighet i staden, säger Gunilla Kindstrand, ordförande i juryn för Bellmanpriset och hederspriserna, i ett pressmeddelande.

”Påverkat generationer av fotografer”

Fotografen Anders Petersen, som får Lennart af Petersenpriset, ställer just nu ut på Liljevalchs konsthall.

– Anders Petersen är en av de stora inom svensk fotografi som påverkat generationer av yngre fotografer. Det är särskilt glädjande att med detta pris lyfta fram hans insatser för Stockholm där han levt och verkat under hela sin karriär vid sidan av sina många fotografiska resor runt om i Sverige och världen, säger Anna Tellgren, ledamot i juryn för Lennart af Petersenspriset.

Priserna kommer att delas ut i stadshuset den 16 augusti. Då får även varje pristagare 100 000 kronor.

Hederspriser 2019

Musik – Sherihan Cherrie Hersi

Konst – Sirous Namazi

Litteratur – Agneta Pleijel

Scenkonst – Fredrik ”Benke” Rydman

Kulturarbete för barn och unga – Manne af Klintberg

Bellmanpriset 2019 – Thåström

Lennart af Petersenspriset 2019 – Anders Petersen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.