Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Han var den som tog in mig på mitt rum och skulle undersöka mig och jag förstod ju att det kanske borde vara någon läkare eller sjuksköterska” säger Julia, som egentligen heter något annat. Foto: Johannes Björklund/SVT

Tidigare patient vittnar om sexuella övergrepp på ätstörningsklinik

Uppdaterad
Publicerad

”Julia” var svårt sjuk när hon kom till Mandos ätstörningsklinik och först kom i kontakt med sin behandlare. Hon berättar om hur relationen succesivt övergick till att hon blev utsatt för sexuella övergrepp.

Mandometerklinikernas metod skiljer sig från annan ätstörningsvård då man menar att ätstörningar inte grundar sig i psykologiska problem. Ofta är det de som kliniken kallar för behandlare som tar många av de svåra samtalen med patienterna, visar vår granskning.

Tolv av de femton personer som SVT pratat med tycker att behandlare i flera fall har betett sig direkt opassande på en vårdinstans. Det kan handla bland annat om att behandlare har sagt klumpiga saker eller att det varit bråkig stämning på kliniken.

Granskning av ätstörningsvården

”Behandlare kunde överskrida gränser”

I vissa fall har det också handlat om för närgångna behandlare. En tidigare anställd berättar:

”Vissa behandlare kunde överskrida gränser genom att till exempel lägga sig i soffan bredvid en patient och krama om dem. Eller att man kanske rörde patienter på platser som inte kändes helt okej exempelvis insidan av låren.”

Flera SVT pratat med säger att behandlare ofta hade svårt att hålla gränsen mellan sitt arbete och sitt privatliv.

– Jag tror att genom att ha den kulturen där man är privat med sina patienter så finns det också risken att det händer saker som inte får hända, säger ”Julia”, tidigare patient.

SVT har flera gånger sökt Mandos vd för att ställa frågor om sexuella övergrepp på kliniken, utan att få något svar.

HIT KAN DU VÄNDA DIG ANGÅENDE ÄTSTÖRNINGAR

I länkarna här nere kan du läsa mer om olika former av ätstörning. I länkarna finns också samtalsstöd och information om när och var man ska söka vård.

Här hittar du kontaktuppgifter till organisationer som kan stötta och ge råd till drabbade och anhöriga.

Vårdguiden om ätstörningar – Ring 1177 eller gå till 1177.se

Frisk & Fri – Riksföreningen mot ätstörningar

KÄTS – Kunskapscentrum för ätstörningar

Tjejzonen – Sveriges största stödorganisation för tjejer 12-25 år

Shedo – Ideell förening var syfte är att sprida kunskap om ätstörningar och självskadebeteende

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Granskning av ätstörningsvården

Mer i ämnet