Det var på mannens kontor i RFSL:s lokaler som brotten ska ha ägt rum. Foto: Ur förundersökningen/TT

Tidigare RFSL-anställd döms för flera våldtäkter

Uppdaterad
Publicerad

En man i 50-årsåldern döms till fyra års fängelse för fem fall av våldtäkt och två fall av sexuellt ofredande. De fyra målsägandena är asylsökanden som sökt hjälp hos mannen då han arbetade på RFSL Stockholm.

Mannen var vid tiden för de misstänkta övergreppen anställd på RFSL Stockholm, Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners, queeras och intersexpersoners rättigheter, och det var på mannens kontor som övergreppen ska ha ägt rum.

Brotten ska ha begåtts 2019. Målsägandena var då mellan 26 och 28 år gamla och enligt kammaråklagare Paulina Pilati har männen upplevt att de befunnit sig i en slags beroendeställning till den misstänkte.

– Kärnfrågan vid rättens prövning är om männen har varit i en särskilt utsatt situation, vilket jag anser att de varit. De har uppfattat att de måste ha sex med honom för att få hjälp att få stanna i Sverige. Målsägandena har inte deltagit frivilligt, sa kammaråklagare Paulina Pilati när åtal väcktes.

Fyra års fängelse mot sitt nekande

På onsdagsförmiddagen kom domen från Stockholms tingsrätt. Mannen döms mot sitt nekande till fyra års fängelse och ska även betala skadestånd till offren.

Enligt tingsrätten är det styrkt att offren har trott att mannen haft ett bestämmande inflytande över deras asylprocess, samt att mannen utnyttjat både sin roll och målsägandenas rädsla.

Kan finnas fler utsatta

Efter att åtal väcktes tillkom sex nya offer. Även här rör misstankarna våldtäkt och sexuellt ofredande och ytterligare en förundersökning har inletts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.