Företagets stora skulder beror enligt Metros vd på utmaningen att driva en papperstidning. Foto: SvD/TT

Tidningen Metro riskerar vräkas från sina lokaler

Uppdaterad
Publicerad

Metro har begärts vräkta från sina redaktionslokaler efter att de inte betalat hyran i tid. Dessutom ska tidningen ha dragit på sig stora skulder under 2019, skulder som enligt Medievärlden uppgår till närmare 9 miljoner kronor.

Det var Sak och Liv som var först med att rapportera om att Metros hyresvärd Alecta begärt tidningen vräkta från sina lokaler på Regeringsgatan. Anledningen är att Metro inte betalat hyran för första kvartalet 2019. I stämningsansökan kräver Alecta även att tidningen ska betala 2,4 miljoner kronor i utebliven hyra.

– Vi visste om att vi ska flytta från våra lokaler men pengafrågan var en nyhet, det var chockartat att höra om, säger Åsa Larsson, ordförande i journalistklubben på Metro.

”Vi vill ha avdrag för alla fel som varit i fastigheten”

Enligt Metros vd Christen Ager-Hanssen har tidningen redan sagt upp lokalerna. Han säger att den uppkomna situationen beror på att tidningen velat ha avdrag för brister i fastigheten.

– Vi vill ha avdrag för alla fel som varit i fastigheten. Vi skulle flytta oavsett i juni, men jag har ingenting emot att tingsrätten får avgöra tvisten,

Metros vd Christen Ager-Hanssen. Foto: Metro

säger Christen Ager-Hanssen.

Till tidningen Medievärlden säger hyresvärden Alecta att tidningen varit försenade med hyresinbetalningar under en längre tid och att det är standardrutin att säga upp hyresgäster när hyran inte betalas i tid.

Stora skatteskulder

Metro har enligt tidningen Medievärlden även skulder till Skatteverket på närmare 9 miljoner kronor.

– Det är en utmaning att driva en papperstidningen men vi tror på tidningen och kommer därför att göra en nyemission i mars för att stärka kassan, säger Christen Ager-Hanssen.

Kommer ni att kunna betala av skulderna?

– Ja, hundra procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.