Hans Blomqvist kan komma att drabbas när reglerna för den avancerade sjukvården i hemmet, ASiH, har stramats åt. Foto: SVT

”Det skapar en otroligt stor otrygghet”

Uppdaterad
Publicerad

Hans Blomqvist har ett livshotande hjärtfel och får avancerad sjukvård i hemmet sedan två år. Nu riskerar han att skrivas ut och fortsättningsvis bara få basal hemsjukvård.

– Nu vet vi inte vilken vård han ska få. Det skapar en otroligt stor otrygghet, säger dottern Siri Blomqvist Lallerstedt.

Vårdgivaren, privata Byle Gård, flaggar för att Hans Blomqvist kan komma att skrivas ut om två veckor och fortsättningsvis få basal hemsjukvård av kommunen. Hans är upprörd och anser att han borde få vara kvar i den avancerade sjukvården i hemmet.

Han har ett livshotande hjärtfel och har levt med en inopererad hjärtstartare som flera gånger har startat om hans hjärta. Men nu har familjen i samråd med läkare valt att stänga av hjärtstartaren för att Hans Blomqvist inte ska riskera ideliga elchocker när hjärtat en dag ger upp.

LÄS MER: Döende patienter blir av med avancerad sjukvård i hemmet

”Väldigt stor otrygghet”

Siri Blomqvist Lallerstedt är engagerad i sin fars situation.

– Vi har haft ASiH länge och vet premisserna. Vi har levt med Hans sjukdomar i många år. Nu vet vi inte vilken vård han ska få. Det skapar en otroligt stor otrygghet för oss anhöriga – och för Hans.

Drar upp genomsnittet

Sedan årsskiftet har hälso- och sjukvårdsförvaltningen stramat åt reglerna för den avancerade sjukvården i hemmet, ASiH. Om en vårdgivare har sina patienter inskrivna längre än 120 dagar, mätt som ett genomsnitt över en rullande tolvmånadersperiod, så utgår ingen ersättning för den överskjutande tiden.

Familjen tror att det är 120-dagarsregeln som bidrar till att Hans Blomqvist kan komma att skrivas ut från den avancerade sjukvården i hemmet. Hans har ju lång vårdtid och drar upp snittet för Byle Gård. Den medicinskt ansvariga överläkaren menar att så inte är fallet.

– Vi fortsätter att arbeta enligt samma medicinska grunder som tidigare. Det är knepigt att ha en tidsgräns, men vi arbetar utifrån våra patienters olika medicinska behov, säger Marita Lagergren Lindberg, medicinskt ansvarig överläkare på Byle Gård.

Kort tid kvar

Siri Blomqvist Lallerstedt vet att hon sannolikt har kort tid kvar tillsammans med sin far.

– Det viktigaste för mig som dotter är att känna att den tiden som vi har kvar vill jag att vi ska kunna prata om viktiga saker. Jag vill umgås och bara prata om oss och våra tankar. Vi borde inte behöva prata i timmar om vad som ska hända med hans vårdsituation.

Avancerad sjukvård i hemmet

Avancerad sjukvård i hemmet, ASIH, innebär att man kan få samma sjukvård hemma som på sjukhus. Det är till för patienter med en kronisk sjukdom som medför att man har besvärande symtom, och det krävs en remiss från läkare för att bli ansluten till ASIH.

Basal, eller vanlig, hemsjukvård, ansvarar primärvården för, alltså en vårdcentral. Det kan handla om såromläggning, injektioner eller provtagningar.

Källa: Stockholms läns landsting

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.