Dog av antibiotikakur

Uppdaterad
Publicerad

Ett dödsfall av antibiotika har inträffat i Sverige. Trebarns-pappan Tim von Ahn fick Cefadroxil 500 mg utskrivet för en infektion. I januari avled han efter att antibiotika börjat angripa livsviktiga organ i kroppen.

Tim von Ahn hade lite problem med en talgcysta i ryggen och gick till vårdcentralen för att få operera bort den. Såret blev dock infekterat. Tim fick Cetadroxil utskrivet, ett vanligt förekommande antibiotika (nära besläktat med penicillin*) inom den svenska sjukvården. Strax efteråt började komplikationerna: Hög feber, hudutslag. Livsviktiga organ i kroppen angreps.

Tim von Ahn tålde inte antibiotikan och avled senare.

Extremt ovanligt – bara nio dödsfall i världen

Tim var adopterad från Indonesien och det är främst personer från Kina och Sydostasien som drabbas av den här typen av reaktion på läkemedel. En så pass stark reaktion, att livsviktiga organ riskerar att angripas, kallas Dress Syndrome.

Enligt en avhandling publicerad i The American Journal of Medicine, finns det endast nio dokumenterade dödsfall av Dress Syndrome i världen. Tim är det första konstaterade dödsfallet i Sverige. Och att han dog av just antibiotika är något som förbryllar experter inom läkemedelsöverkänslighet.

– Jag har inte sett någon äkta penicillinallergi under hela min 16-åriga yrkesverksamhet, säger Theo Gülen, allergolog vid Karolinska Universitetssjukhuset.

*I en tidigare version av artikeln stod det att Cetadroxil är ett penicillin. Cetadroxil är en antibiotika som är nära besläktad med penicillin och enligt läkare kan ses som en modifierad version av penicillin.

Dress syndrome

Dress (Drug Rash with Eosinophilia and Systemic Symptoms)-syndrom är en mycket ovanlig och akut reaktion på vissa typer av mediciner. Symptomen är ofta feber, hudutslag, förstorade lymfkörtlar, leverpåverkan, njurfunktionsnedsättning och inflammation i inre organ. Det finns nio dokumenterade dödsfall i världen som tros ha orsakats av Dress syndrom.

Källa: Läkemedelsboken

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.