Flera av de aktivister som stoppade trafiken på E4 under måndagen misstänks för sabotage. Foto: Privat/Amad.K

Tio personer häktas efter klimatprotest på E4

Uppdaterad
Publicerad

Tio personer har häktats efter klimatprotesten på E4 i Solna, som stoppade trafiken. De häktas misstänkta för sabotage, meddelar Solna tingsrätt under onsdagen.

Det var på måndagsmorgonen som tolv personer satte sig på E4 i höjd med Norra begravningsplatsen och helt stoppade trafiken i södergående riktning med omfattande köbildning till följd. Alla tolv greps men två släpptes på fri fot eftersom åklagaren inte ansåg att det fanns häktningsskäl.

– Jag ansåg att de var på sannolika skäl misstänkta för sabotage och att det fanns risk för fortsatt brottslighet, och det höll tingsrätten med om, säger kammaråklagare Marina Ivic till TT.

Samtliga tio – män och kvinnor mellan 35 och 70 år – nekar till brott.

– De säger att de varit på platsen men anser inte att det de gör utgör ett brott, säger åklagaren.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Daniel Wikdahl, presstalesperson vid Stockholmspolisen kommenterar händelsen då en grupp klimataktivister stoppade trafiken på E4 i höjd med Norra Begravningsplatsen i Solna.

Hindrade ambulans

En ambulans under utryckning fastnade i köerna som sträckte sig flera kilometer. Trots det valde Marina Ivic att inte begära de misstänkta personerna häktade för blåljussabotage.

– Jag anser att aktionen syftar till att hindra den allmänna vägen. De sätter sig inte där i syfte att hindra brandmän, poliser och ambulanspersonal, säger åklagaren.

Trafikstörningarna som aktionen orsakade beräknas ha orsakat samhällskostnader på omkring 2,5 miljoner kronor, enligt en beräkning från Trafikverket som åklagaren lyfte fram under häktningsförhandlingarna, skriver DN.

De misstänkta personerna är häktade i två veckor.

– Jag tror att det blir en kort utredning och hoppas kunna väcka åtal den 14 september, säger Marina Ivic.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.