Fredrik Burlin tycker att dessa block ger bättre skydd än lejonen. Foto: SVT/Martin Åkerblom

Tio granitblock har placerats på Drottninggatan

Uppdaterad
Publicerad

Natten till tisdagen placerades tio nya granitblock på Drottningsgatan. Tanken är att de ska förhindra framtida terrorattacker. Det skriver DN.

De nya granitblocken ska förhindra att lastbilar och fordon kan åka in på gågatan och köra ihjäl människor, de ska förhindra framtida terrorattacker. Dessa åtgärder sker på grund av terrorattacken i april, det skriver DN.

Väger ett ton

Blocken väger ett ton, är en meter långa och 60 centimeter höga. De är placerade på strategiska platser på Drottninggatan mellan Tegnérgatan och Apelbergsgatan.

– De här granitblocken har placerats ut så att fordon måste köra i sicksack. Man behöver alltså svänga mer än tidigare för att inte köra på något hinder, säger Ola Eriksson, presstalesperson för Stockholms stad till DN.

Så reagerar Stockholmarna

Fredrik Burlin befinner sig på Drottninggatan idag och tycker att de nya blocken kan ge bättre skydd än betonglejonen.

– De här är rätt stilrena. Och det är bra att de försöker få upp säkerheten. Jag tror att de här hjälper bättre än lejonen. De här är större, och skapar mer friktion, säger Fredrik Burlin.

–  Lejonen är finare. Man skulle haft lite blomlådar på de här kanske. Men de är bra, de tvingar bilar och lastbilar att svänga undan. Jag tror de här är tyngre och svårare att forcera än lejonen, säger Ingrid Jonsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.