Rättigheter är ett resultat av många människors kamp under lång tid. Här demonstrationer från år 2015 samt år 1974. Foto: TT

Internationella kvinnodagen – 100 år i dag

Uppdaterad
Publicerad

Den 8 mars 1917 demonstrerade ryska kvinnor för bröd – i dag under internationella kvinnodagen 100 år senare har ett flertal arrangörer ansökt om att demonstrera i Stockholms innerstad.

Idén till en internationell kvinnodag kommer från USA och ett protestmöte i New York 1909 då textilarbeterskor samlades för att kämpa för bättre villkor och kvinnors rösträtt.

Men det var ryska kvinnors demonstration för bröd i Sankt Petersburg den 8 mars 1917 som blev startskottet för den ryska februarirevolutionen och den händelse som gav internationella kvinnodagen dess datum, skriver tidskriften populärhistoria.se.

I Sverige uppmärksammades kvinnodagen första gången den 12 maj 1912. Tidningen Morgonbris uppmanade de socialdemokratiska kvinnoklubbarna att hålla möten med rösträtt som huvudfråga. Det första valet med allmän och lika rösträtt dröjde till 1921 vilket fick omedelbar effekt genom att fem kvinnor valdes in i Sveriges riksdag.

Demonstrationer varje år

För att högtidhålla kvinnodagen och uppmärksamma behovet av jämställdhet har ett flertal arrangörer ansökt om att demonstrera i Stockholms innerstad. En tillståndsgiven demonstration startar kl. 17.00 på Norra Latin, vid Norra Bantorget med avmarsch kl. 17.30. Marschväg: Olof Palmes gata – Sveavägen – Kungsgatan – Birger Jarlsgatan – Smålandsgatan – Norrmalmstorg, med avslutning kl. 20.00

De övriga stillastående demonstrationerna väntas inte påverka trafiken avsevärt. Information om buss- och övrig kollektivtrafik hänvisas till sl.se.

”Rättigheter kommer inte automatiskt”

Länsstyrelsens jämställdhetsexpert Gunilla Sterner menar att kvinnors historia är okänd och att vi kan lära oss mycket om dagens samhälle genom att se på historien.

– Kvinnor var länge förvägrade utbildning, tillgång till kvalificerat arbete, myndighet, rösträtt, rätten till sin egen kropp och frihet från våld. Kort sagt att kvinnor hade inte några mänskliga rättigheter.

– Historien lär oss att dessa rättigheter inte kom automatiskt utan som ett resultat av många människors kamp under lång tid, menar Gunilla Sterner som sammanställt skriften ”Kvinnorum – historia från vikingatid till nutid”.   

Historiska kvinnovandringar

Under våren anordnas flera aktiviteter för att lyfta fram Stockholms betydelsefulla men för många okända kvinnor, bland annat är det flera som har stadsvandringar.

En av stadsvandringarna vill visa upp färgstarka och betydelsefulla kvinnor i Stockholms historia. Bland dem 1500-talets Kristina Gyllenstierna som försvarade staden mot danske kungen Kristian II .

En annan kvinnovandring handlar om dem arrangören menar har fått alldeles för lite plats i historieböckerna – de  kvinnor som bland annat kämpade för hjälp till ensamma mödrar och att fattiga barn skulle få gå i skola

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.