Sportlov hela veckan

Uppdaterad
Publicerad

Sportlov behöver inte innebära liftköer, varmkorv och fullpackad bil mot fjällen. Här är lite tips för de som väljer att stanna i Stockholms län över lovet.

I söndags avslutades OS i Pyeongchang och kanske kan det inspirera stockholmare till ett aktivare sportlov för det finns det goda förutsättningar för ett fortsatt OS även på hemmaplan. Här hittar du aktiviteterna.

Botkyrka Winter Games erbjuder alla 7-12 åringar att prova skidskytte, judo, parkour och mycket annat helt gratis.

Om man istället vill öva hockeystopp och piruetter har Stockholms Stad isbanor på flertal ställen runt som staden. Karta på isbanor i Stockholm.

Vill man prova vattenpolo, öva simteknik eller bara leka i en simbassäng har Skärholmens sim- och idrottshall förberett ett fullspäckat sportlov. Endast simhallens badentré betalas.

Riksidrottsmuseet – hit kan barn komma och göra sitt egna diplom, spela hockeyspel och titta på film. Aktiviteterna är helt kostnadsfritt.

För äventyraren

Om OS inte är äventyrligt nog har Stockholm ett stort utbud av pulkabackar och vinterbad.

Nu när snön har lagt sig över Stockholm som ett vitt täcke är det dags att ta fram pulkan. Officiella pulkabackar med skydd finns i Kronobergsparken, Kristinebergs strandpark och i Stadshagens park. Men glöm inte att använda hjälm.

Vinterbad – Hellasgården i Nacka har förberett ett hål i isen för den som är sugen på isbad.

För den kulturintresserade

Ibland känns vintern kanske kall och grå, då kanske det passar bättre med inomhusunderhållning som museeum eller teater.

• Moderna muséet – här finns ett lovprogram med visning av konsten på muséet och skapande i verkstaden. Här är det fri entré för alla.

• Medelhavsmuséet – här kan man få måla en antikinspererad mask och se filmer om antiken. Aktiviteterna är kostnadsfria.

• Kulturskolan – I bredäng kan man på kulturskolan prova att spela i band, här får man mellan 26-28 februari prova allt från trummor och bas till gitarr och saxofon.

• Sjöhistoriska muséet – skaparverkstad, visningar, kistjakt i museet och rafflande teaterföreställningar där den fruktade ”Black Bart” Roberts gör upp med kinesiska sjöns fasa Cheng I Sao om vem som är tidernas största sjörövare.

• Blå hallen – mellan den 26/2 – 2/3 kan man komma och kolla på blå hallen i stadshuset som inte är blå utan guldglittrande. Gratis inträde för barn under 12 år.

• Kulturhuset – Harry Potter har inspirerat sportlovet på Kulturhuset. Hit kan man komma för att göra sitt egna trollspö, testa en quidditcharena eller titta på Harry Potter filmerna. Aktiviteterna är helt kostnadsfria. 

För djurälskaren

Djur kan ibland vända den tråkigaste dagen till den bästa. I Stockholm finns det olika platser för dig som djurälskare att nyttja sportlovet.

• 4H-gårdar – I Akalla, Solna, Hägersten, Kista, Bromma, Norrtälje, Tumba, Järfälla, Spånga, Vallentuna och Täby finns det 4H-gårdar, där finns svenska djur och växter. Det är helt kostandsfritt.

• Fjärilshuset – Vill man istället titta på lite mindre djur, så som fjärilar har fjärilshuset sportlovsvecka. Under veckan kan man lyssna på presentationer och titta på fjärilar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.